Fotograaf Monique Shaw maakt een reeks bijzondere portretten van mantelzorgers.
Fotograaf Monique Shaw maakt een reeks bijzondere portretten van mantelzorgers. Foto: PR

Kunst en mantelzorg in Oegstgeest

Zorg & Welzijn

In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Maar liefst 750.000 mantelzorgers zorgen zelfs meer dan acht uur per week voor iemand en doen dat langer dan drie maanden. Vaak combineren ze dat met een betaalde baan. Omdat de zorg zich over het algemeen richt op bekenden, vinden deze mantelzorgers hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

Daarom wordt de mantelzorger jaarlijks op 10 november in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg. Veel mantelzorgers doen hun werk in stilte. We zien hoe ze zorgen voor hun naaste en geen contact hebben met andere mantelzorgers. Op deze 10de november worden mantelzorgers op meer dan tweehonderd plaatsen in Nederland feestelijk bij elkaar gebracht en wordt er waardering uitgesproken voor hun bijzondere werk.

In Oegstgeest krijgen de mantelzorgers bloemen, en is er een high tea.

De gemeente Leiden, Oegstgeest, Leiderdorp en Zoeterwoude zijn in samenwerking met de werkgroepen Dag van de Mantelzorg 2017, tot een mooi programma gekomen, ter waardering van mantelzorgers.

In alle gemeenten worden kunstwerken gemaakt door lokale kunstenaars over hoe fijn het is te kunnen zorgen voor iemand van wie je houdt. Zo verbinden we kunst en mantelzorg en hoopt men op een speciale manier de aandacht te vestigen op de mooie kant van mantelzorg. Achter ieder kunstwerk zit een persoonlijk verhaal. In iedere gemeente zal bij de activiteit voor de dag van de mantelzorg de onthulling van de kunstwerken plaatsvinden en daarna wordt het tentoongesteld op een gekozen locatie binnen die gemeente.

Petra woont in Oegstgeest en heeft een zoon van 17 jaar met ADHD en autisme.

Dat is een lange weg geweest van veel helpen, veel regelen. Twee keer heeft ze haar baan moeten opzeggen om onderwijs te moeten geven aan haar zoon. De eerste keer was er geen passend onderwijs beschikbaar en heeft ze haar kind twee jaar leren lezen, schrijven en rekenen. De tweede keer speelde hetzelfde en duurde het één jaar.

De mantelzorg voor haar zoon was ook een lange weg van hulp zoeken. De stap om hulp te zoeken was enorm groot vanwege de schaamte - het gevoel niet je eigen kind op te kunnen voeden, maar heeft veel opgeleverd. Het leverde op hoe om te gaan met de beperkingen. Toen Petra's zoon zestien werd, heeft ze ontheffing van leerplicht gevraagd - ondanks dat haar zoon geen diploma heeft. Dat heeft hij gekregen en op dit moment werkt hij en gaat het beter met de zoon van Petra.

Monique Shaw (www.shawfotografie.nl) is fotograaf en heeft zelf ook een zoon met autisme (22 jaar nu). Ze zegt dat men autisme niet aan de buitenkant kan zien - wat kan leiden tot onbegrip en lastige situaties. Monique heeft de mantelzorg van Petra geprobeerd te verbeelden in vijf foto's. Die foto's laten vijf aspecten van de mantelzorg zien. Zorgzaamheid, gezelligheid, de ander ondersteunen, bezorgdheid, samen iets leuks doen.

De boodschap die Monique met de foto's wil meegeven is dat Petra heel veel doet voor haar zoon, daarnaast ook werkt en vrijwilligerswerk doet, en het soms ook zwaar heeft, maar toch positief blijft, leuke dingen blijft doen, en niet klaagt over de tegenslagen. Petje af!

De foto wordt onthuld in Restaurant De Joncker, een dag voor de Dag van de Mantelzorg, op 9 november. De dag wordt georganiseerd door Eva (www.wijzijneva.nl).

Uit de krant

Uit de krant