Het doel van het 'Wereldcafé' was om met externe partijen in gesprek te gaan over het beeld dat zij hebben van de Hofdijckschool. | Foto PR
Het doel van het 'Wereldcafé' was om met externe partijen in gesprek te gaan over het beeld dat zij hebben van de Hofdijckschool. | Foto PR Foto: PR

Bijzonder Wereldcafé Hofdijckschool

Onderwijs

Op dinsdagavond 19 september hebben de directie en het bestuur van de Hofdijckschool een wereldcafé georganiseerd in La France.

Een wereldcafé is een gespreksmethode om ervaringen en standpunten uit te wisselen waarbij iedereen wordt uitgenodigd om op ongedwongen wijze ervaringen, inzichten en kennis te delen. Het doel van avond was om met externe partijen in gesprek te gaan over het beeld dat zij hebben van de school en over de verwachtingen naar aanleiding van ontwikkelingen rond de school. Op die manier kan een indruk worden verkregen van de waardering of het beeld dat bestaat over de Hofdijckschool en kunnen goede ideeën bijdragen aan de plannen van de school. Onder de aanwezigen waren vertegenwoordigers vanuit de Protestantse Gemeente Oegstgeest, het Rijnlands Lyceum, Passend Primair Onderwijs Leiden, (een oud rector magnificus van) de Universiteit Leiden, het Centrum Jeugd en Gezin Oegstgeest, LOHC en het Kunstkasteel Oegstgeest. Na een welkomstwoord door de directrice, Marga Vos, en de voorzitter van het bestuur, Gijs ter Braak, werden de aanwezigen opgesplitst in twee groepen.

Onder leiding van twee bestuursleden in de rol van tafelheer of -dame werd allereerst getoetst of de visie en belofte van de school passen bij beeld dat men van de school heeft. Aan de hand van het thema (de Hofdijckschool en de veranderende maatschappij) werd vervolgens besproken in hoeverre de Hofdijckschool de trends en ontwikkelingen in de maatschappij en de adviezen voor het onderwijs moet volgen. Nadat de groepen van tafel waren gewisseld en zij op elkaars ideeën konden voortborduren kwam na een korte pauze het tweede thema aan bod: de Hofdijckschool in de context van Oegstgeest. De school wil kinderen afleveren die stevig in hun schoenen staan met respect voor diversiteit en met sociale vaardigheden die ze nodig hebben in de wereld ná de Hofdijckschool. Er werd onder andere gediscussieerd over de betekenis die wordt gegeven aan diversiteit en "stevig in je schoenen staan". Als blijk van dank voor de input en het enthousiasme ontvingen alle deelnemers het boek 'Meester Bart'.

Uit de krant

Uit de krant