Niet: 'Wat is er aan de hand', maar 'hoe is het met je en wat kan ik voor je doen'. | Foto Rita van de Poel
Niet: 'Wat is er aan de hand', maar 'hoe is het met je en wat kan ik voor je doen'. | Foto Rita van de Poel Foto: Rita van de Poel

Psychiatrische Eerste Hulp voorziet in behoefte opvang verwarde personen

Zorg & Welzijn

GGZ Rivierduinen heeft in juni in Leiden de Psychiatrische Eerste Hulp geopend (PEH), een unieke plek waar mensen met verward gedrag uit de regio Hollands Midden (19 gemeenten) naar toe kunnen worden gebracht als daar aanleiding voor is.

Afgelopen maandag, 30 oktober, was er een persbijeenkomst waarin uitleg over en een rondleiding door deze kortdurende opvang werd gegeven. Als snel werd duidelijk wat voor een waardevolle toevoeging deze opvang biedt. Waar verwarde personen (die last hebben van bijvoorbeeld depressies, suïcidale neigingen, ofpsychoses als gevolg van drugs) in het verleden door de politie van straat werden geplukt en voor hun eigen veiligheid tijdelijk in de politiecel belandden, kan men nu terecht bij GGZ Rivierduinen.
Monique Mos, Hoofd Operatiën Politie Eenheid Den Haag, liet weten dat zij en haar collega's blij zijn met de nieuwe vorm van opvang. "Voor verwarde personen is een politiecel geen passend verblijf. Deze opvang past, en daar maken we uitgebreid gebruik van." Vooralsnog arriveren cliënten wel vaak met een politieauto op de Psychiatrische Eerste Hulp. "Die taak willen we gaan beëindigen, omdat ook politieauto's niet passend zijn voor deze groep. Natuurlijk zullen we op straat een belangrijke rol blijven spelen, en zullen we ook optimaal samenwerken."
Wouter Teer, directeur behandelzaken, liet weten het volste vertrouwen te hebben in het oordeel van de politie als zij op straat een verward persoon aantreffen. "De agenten bepalen wie er komt naar deze eerste hulp, of wie er bijvoorbeeld naar een ziekenhuis moet. Dat doen zij erg goed." Vooralsnog kan alleen de politie mensen naar de PEH brengen. In de toekomst is het wellicht mogelijk dat mensen ook via de huisarts binnenkomen.
Psychiater GGZ Rivierduinen Maykel Michiels besprak enkele cijfers. Sinds juni zijn er al 158 mensen op de PEH terechtgekomen. "Op dit moment is dat zo'n twee patiënten per dag. Het fijne is dat we hier op een zo natuurlijk mogelijke manier met mensen kunnen praten. Dat is op een politiebureau heel anders. Een verpleegkundige en een zorgondersteuner staan hier vanaf het moment van binnenkomst naast hen, om de situatie weer rustiger te krijgen. Als het lukt om contact te leggen met de familie, gaan we met hen en de patiënt aan tafel zitten om de situatie te bespreken en het vervolgtraject te bezien. Door deze patiëntvriendelijke manier van opvangen, en de warme overdracht tussen instanties, escaleren situaties minder vaak. De behandelbaarheid, de benaderbaarheid en de betrokkenheid is beter."


De Oegstgeester burgemeester Emile Jaensch is voorzitter van het Schakelteam Hollands Midden. Dit team is druk bezig om ervoor te zorgen dat onze regio een goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag heeft. Hollands Midden loopt op dit terrein, landelijk gezien, voorop.

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant