Afbeelding

Najaarsnummer 'Over Oegstgeest'

Historie

Twee Oegstgeester instituties staan in de schijnwerper van het novembernummer van Over Oegstgeest, het tijdschrift van de Vereniging Oud Oegstgeest (VOO). Dat zijn het Zendingshuis en de hockeyclub (LOHC), die allebei dit jaar 100 jaar bestaan. In deze nieuwe OO-editie wordt de VOO-leden een schets van hun geschiedenissen gedurende die eeuw geboden.

Veel verder dan 100 jaar terug gaat een artikel over de heilige eik als rechtsplaats, een thema dat onder meer is gebaseerd op een landkaart van Oegstgeest uit de 16e eeuw. Werd ooit in Oegstgeest recht gesproken bij een eik?
Nog ouder zelfs is de oorsprong van het Oegstgeester klooster Mariënpoel. Het stond op de hoek van de Rijnsburgerweg en de Wassenaarseweg (Leiden), een plaats die in Oegstgeest lag. OO beschrijft de geschiedenis van dit klooster in een artikelenserie, waarvan deze editie het openingsartikel presenteert. Fraaie illustraties verlevendigen ook deze bijdrage.
Van heel andere orde is een artikel dat een oudere Oegstgeestenaar uitvoerig aan het woord laat: Els van den Bosch, geboren in 1935, vertelt de OO-lezers over haar levensloop en laat ons daaruit eigen foto's zien. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot zij vriendschap met een Canadese militair; die vriendschap begon met een cadeautje van de soldaat aan de 10-jarige Els: een boterham met jam.
Speurwerk krijgen de lezers geserveerd in een bijdrage die draait om de vraag of een specifieke inscriptie in een boom op het landgoed Oud-Poelgeest is aangebracht door een nazaat van Multatuli. Dit artikel geeft indringende argumenten om die vraag bevestigend te beantwoorden.
Jan Wolkers bezoekt ons, zijn mede-Oegstgeestenaren, ook in dit OO-nummer. En dat past mooi in 2017, het jaar waarin we stilstaan bij zijn overlijden in 2007. In 1998 werd in Oegstgeest een kunstwerk van Wolkers vernield. Onbekend bleef door wie. Het gerucht ging dat de dader de kunstenaar zelf was. OO blikt terug.

Het novembernummer van Over Oegstgeest is verkrijgbaar bij de Oegstgeester boekhandels. Wie lid wordt van de Vereniging Oud Oegstgeest, krijgt het gratis, plus twee OO-nummers die eerder verschenen. Lid worden kan door een e-mail te sturen naar secretaris@oegstgeest.nl of door een briefje te schrijven naar het secretariaat: Wilthoeflaan 10, 2341 BL Oegstgeest.

Uit de krant

Uit de krant