Afbeelding

Projectweek op Duinzigt

Onderwijs

Op woensdag 11 oktober verzamelden zich in alle vroegte 170 derdejaars in de aula van Duinzigt. Nadat alle neuzen waren geteld, vertrokken ze in vier bussen naar het oosten van het land. Over de A12 met als bestemming Museum Bronbeek en het Openlucht Museum in Arnhem. De helft van de leerlingen startte in het Openlucht Museum, de andere in Museum Bronbeek. Thema van de dag: de dekolonisatieperiode in Nederlands-Indië.

In militair rusthuis Bronbeek waar nog steeds enkele hoogbejaarde Indië-veteranen wonen, werden de leerlingen bij aankomst verwelkomd door diverse gidsen met duidelijk 'Indische roots'. De persoonlijke ooggetuigenverhalen uit de tijd van de Japanse bezetting en de repatriëring na de onafhankelijkheid van Indonesië maakten indruk. In het Openlucht Museum bezochten de leerlingen de net geopende Canon van Nederland, de supermoderne tentoonstelling over de geschiedenis van Nederland. Ook werd een bezoek gebracht aan de Molukse barak uit Lage Mierde en konden de leerlingen met eigen ogen zien hoe de leefomstandigheden waren van de oud-KNIL-militairen en hun families in hun eerste jaren in Nederland. Er was ook gelegenheid tot ontspanning. De leerlingen mochten proberen de traditionele Sau Reka Reka te dansen, niet zonder gevaar voor voeten en enkels.

De excursie was één van de activiteiten in de projectweek, die de school ieder jaar in de week voor de herfstvakantie organiseert. Ook het Haags Gemeentemuseum, het Scheepvaart Museum, het Rijksmuseum van Oudheden en Corpus stonden op het programma. In maart is er opnieuw zo'n week. Dan zullen de leerlingen onder andere de Tweede Kamer en het Rijksmuseum bezoeken.

Uit de krant

Uit de krant