De groenstroken sluiten als een omgekeerde U aan op het Oegstgeesterkanaal. Archieffoto Wil van Elk
De groenstroken sluiten als een omgekeerde U aan op het Oegstgeesterkanaal. Archieffoto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Bewoners positief over houtwal

Algemeen

De Bomenbond Rijnland stuurde op 17 september aan 151 huizen in Haaswijk een vragenlijst over de houtwal waar zij aan wonen. Naast de inventarisatie van de flora en fauna is ook de beleving van bewoners belangrijk en daar wil de Bomenbond zicht op krijgen. 53 Lijsten zijn ingevuld.

De houtwal ligt van oudsher langs sloten die in de vorm van een uitgerekte U met de twee poten aansluit op het Oegstgeesterkanaal. De langgerekte wal langs het Componistenpad is radicaal tot aan de grond gesnoeid. Gevreesd wordt dat dit langs de Poelsteeg ook gaat gebeuren. De bewoners geven aan een positieve tot zeer positieve beleving van de omringende natuur te hebben. Het merendeel van de antwoorden heeft echter ook kanttekeningen over het onderhoud: "te hoge bomen, te lang niet gesnoeid en gedund en overlast door schaduwwerking, tak en bladval in tuin en sloten, waardoor stank".

De vrijwilligers van de Bomenbond Rijnland en het Milieu Educatie Centrum (MEC) hebben ook flora- en fauna- inventarisaties gedaan. De resultaten en antwoorden worden meegenomen in het overleg over de verdere snoei met de gemeente Oegstgeest.

Aanbevelingen bomenbond en MEC:

• Er is een hoge respons, en dus leeft het onderwerp 'onderhoud van de houtwallen': pak dit op als een kansrijk startpunt.

• Voor onderling begrip is het goed als bewoners kennisnemen van de (soms zeer) uiteenlopende antwoorden en elkaars wensen en meningen.

• Steek veel energie in heldere uitleg en doe dat zowel in mondelinge als online vorm. Vertel over de achtergrond van de huidige staat van onderhoud, over de mogelijkheden en onmogelijkheden binnen het beheer en noodzakelijke voorwaarden om droge voeten te houden in dit laaggelegen poldergebied.

• Kijk of er mogelijkheden zijn voor selectief dunnen met behoud van een aantal middelhoge bomen, voor fasering van aanpak en voor extra aanplant van struiklagen met hoge waarde voor vogels

• Maak de houtwallen onderdeel van activiteiten gericht op natuureducatie

Het zicht op het groen wordt als plezierig ervaren, "een voorrecht", "daarom zijn wij hier komen wonen", "ik vond alle dijkjes even mooi, tot vorig jaar het dijkje bij het Componistenpad compleet kaal gesnoeid werd". De een ervaart daardoor minder privacy, en een ander vindt het erop vooruitgegaan. Hoge bomen nemen het zicht weg en wordt als gevaarlijk gezien. De grote hoeveelheden regenwater van de laatste tijd zorgde er meerdere keren voor dat het kleine slootje bij de Poelsteeg "buiten zijn oevers trad". Dit geeft nog eens duidelijk aan dat het watermanagement en onderhoud van het groen op deze plekken beter moet. Over de Poelsteeg achter de Ida Gerhardtlaan: "Er kan gewoon niks mee want het is oerwoud", maar ook: "omdat de oeverbegroeiing het meest intact is en het zo het meest natuurlijke aanzicht". De gemeente houdt binnenkort een bewonersavond over de verdere aanpak.

(Wil van Elk)

Uit de krant

Uit de krant