Voorlopig kan er niet gebouwd worden achter jachthaven Welgelegen. | Foto Willemien Timmers
Voorlopig kan er niet gebouwd worden achter jachthaven Welgelegen. | Foto Willemien Timmers

Blokkade voor woningbouw achter jachthaven Welgelegen blijft bestaan

Algemeen

De VOF Welgelegen en de familie Juffermans kunnen hun plan voor woningbouw bij jachthaven Welgelegen voorlopig vergeten. De gemeenteraad blokkeerde de woningbouw met het nieuwe bestemmingsplan voor dit gebied langs de Haarlemmertrekvaart. De Raad van State is het daar vooralsnog mee eens. Dat maakte de Raad onlangs bekend.

Door Adrie van der Wel

Over ongeveer een half jaar gaat de Raad het nieuwe bestemmingsplan opnieuw tegen het licht houden. Tot die tijd kan er niet gebouwd worden, een vergunning kan voorlopig niet worden verleend.

De projectontwikkelaars willen zeven woningen bouwen. Daarvoor was in het voorgaande bestemmingsplan ook ruimte gemaakt. Maar van een concreet bouwplan kwam niets terecht. De gemeenteraad besloot daarom in het nieuwe bestemmingsplan de bouwmogelijkheid te schrappen.

De VOF en de familie zijn woest, want vlak voordat de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan vaststelde, maakten ze bekend dat er een nieuw bouwplan klaar ligt. Maar dat plan heeft de gemeenteraad links laten liggen.

De Raad van State oordeelt dat dit terecht is. Het bouwplan was niet meer dan een schets. Bovendien hadden de ontwikkelaars al vanaf 2007 de kans gekregen om een bouwplan in te dienen. Daar hebben ze al die tijd geen gebruik van gemaakt.

Volgens de projectontwikkelaars is het college van Oegstgeest, anders dan de gemeenteraad, wel bereid om het bouwplan te helpen realiseren. Het plan is inmiddels in procedure gebracht. Maar dat wil volgens de Raad van State nog niet zeggen dat het college het plan ook uiteindelijk zal ondersteunen.

Uit de krant

Uit de krant