Landgoed Endegeest is verkocht aan de Oudendal Groep. | Foto Willemien Timmers
Landgoed Endegeest is verkocht aan de Oudendal Groep. | Foto Willemien Timmers

Oudendal Groep nieuwe eigenaar Landgoed Endegeest

Algemeen

De gemeente Leiden en GGZ Rivierduinen hebben Landgoed Endegeest verkocht aan de Oudendal Groep, dat meldt de gemeente Leiden op haar website. De koopovereenkomst is op woensdag 20 september gesloten.

De Oudendal Groep wil in het kasteel en de omliggende panden een medisch-maatschappelijk park creëren. De monumenten op het landgoed (kasteel, ijskelder en obelisk) worden gerestaureerd en in stand gehouden. De overige panden worden verbouwd of aangepast zodat de parkachtige structuur van het landgoed wordt versterkt.

De Leidse wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte) zegt over de verkoop: "Ik ben blij dat we een koper hebben gevonden voor het landgoed. Met deze verkoop krijgt Endegeest een nieuwe bestemming die recht doet aan zijn geschiedenis. Ik ben er van overtuigd dat de Oudendal Groep het pand met aandacht voor de historie en het monumentale karakter zal ontwikkelen."

Het oude adelijke huis Endegeest komt op papier voor het eerst voor in 1307. Dit middeleeuwse kasteel werd, in opdracht van het Leidse stadsbestuur, ten tijde van de opstand, in 1573 verwoest. Men wilde voorkomen dat de Spanjaarden het als uitvalsbasis zouden gebruiken bij de belegering van de stad.

Later werd het hersteld en kon het weer bewoond worden. Een bekende bewoner was de Franse wiskundige en filosoof René Descartes die Endegeest van 1641 tot 1643 huurde. In 1647 werd het oude gebouw helemaal afgebroken en werd het huidige huis gebouwd. In 1896 werd het kasteel voor een bedrag van 75.000 gulden aangekocht door de gemeente Leiden. Op uitdrukkelijk verzoek van de toenmalige eigenaar is het gebouw daarna in gebruik genomen door Endegeest (nu GGZ Rivierduinen); een instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

In juni 2017 heeft de gemeente Leiden in samenwerking met GGZ Rivierduinen het landgoed te koop gezet. Cushman & Wakefield adviseerde beide partijen bij deze transactie.

Uit de krant

Uit de krant