Afbeelding

'Aanpak JobHulpMaatje is uniek'

Algemeen

Persoonlijke aandacht werkt. Dat is de overtuiging van JobHulpMaatje Barbera, die mensen helpt in hun zoektocht naar een baan. Of anders gezegd: in hun zoektocht naar hun mogelijkheden om verder te komen in het (werkzame) leven. "Wij zijn geen alternatief voor professionele jobcoaches."

Barbera weet waarover zij praat. In het dagelijks leven werkt zijn als recruiter, maar daarmee is haar energie nog niet op. Vandaar dat zij zich eind 2015 in Leiden aanmeldde voor vrijwilligerswerk bij JobHulpMaatje. Na een korte inspirerende cursus mocht de Oegstgeestse aankruisen welke doelgroep zij wil begeleiden. "Bij voorkeur jonge mensen," zegt de twintiger, "want zij staan dicht bij mijn eigen belevingswereld." En vanwege haar aangeboren handicap - Barbera is aan een rolstoel gekluisterd - moet de hulpzoeker mobiel genoeg zijn om naar haar toe te komen. Nog belangrijker dan die wensen is een klik tussen degene die een baan zoekt en het JobHulpMaatje. Dat merkte Barbera toen zij Anna (niet haar eigen naam) ontmoette. "Het klikte meteen tussen ons. De eerste contacten ging er ontspannen aan toe. Wat hebben we toen eigenlijk gedaan? Jouw cv besproken en iets over een vacature in Amsterdam waar je nauwelijks meer kon verdienen dan je aan reiskosten kwijt zou zijn.'' Anna zijn vooral de taartjes bijgebleven die zij in de tuin gegeten hebben. Zo'n prettig contact was precies wat zij nodig had nadat zij zich schoorvoetend had aangemeld bij JobHulpMaatje."Ik heb sindsdien al betaald werk gevonden in een sportzaak en een gezondheidswinkel."

De kortstondige hulp van JobHulpMaatje is uniek, en gaat verder dan de professionele ondersteuning die UWV en De Zijl Bedrijven werkzoekenden bieden. JobHulpMaatje vult aan waar deze instanties niet aan toekomen. "Omdat er altijd een dreiging van sancties is schieten werkzoekenden vaak in het defensief, terwijl wij juist zoeken naar hoe zij hun mogelijkheden kunnen benutten," legt coördinator Leo Kuiper uit. Wie belangstelling heeft om JobHulpMaatje te worden of een JobHulpMaatje nodig heeft, kan zich wenden tot Leo Kuiper (071) 20 321 20 of www.voorelkaarleiden.nl.

Uit de krant

Uit de krant