Sam van Etten uit Schermerhoorn won de finale met speels gemak in slechts drie beurten. | Foto PR Foto: PR

Biljarten Ankerkader 47/2 toernooi in 'wurggreep' Sam van Etten

Algemeen

Het weekend van 26 en 27 augustus stond het vermaarde Ankerkader toernooi voor de inmiddels achtste jaargang op de kalender in Biljartcentrum Oegstgeest.

Het deelnemersveld van acht biljarters bestond dit keer uit maar liefst vijf ereklasse spelers, zodat spectaculair biljarten gegarandeerd was.

De nog pas éénentwintig jarige Sam van Etten uit het Noord Hollandse Schermerhoorn liet in de poulefase direct zien dat hij titelkandidaat nummer één was, door eerst Vincent Veldt in slechts drie beurten van tafel te poetsen. Hierbij noteerde hij een slotserie van 188 caramboles van de te maken 250 punten.

Op zaterdagmorgen was hij klaarblijkelijk goed uitgeslapen, want van acquit (aanvangspositie) volbracht hij zijn 250 punten in één keer. De eveneens ereklasse biljarter en tevens organisator van de toernooi, Ronald Filippo uit Lisse, liet hij beduusd achter op zijn stoel.

De trend was gezet en in de ander poule was het viervoudig winnaar Peter de Bree die de lakens uitdeelde. Achtereenvolgens waren het Demi Pattiruhu (Dordrecht) en Ferry Jong (Zwaagdijk-West) die hij in respectievelijk zes en vijf beurten redelijk kansloos liet.

Het waren uiteindelijk Demi Pattiruhu en Ronald Filippo die tweede werden in de poulefase en zich daarmee met Van Etten en De Bree plaatsten voor de kruisfinales voor de titel.

Wederom was het Sam van Etten die geen enkele vraagtekens liet bij zijn prestaties op het perfecte materiaal in Biljartcentrum Oegstgeest. In slechts twee beurten volbracht hij weer zijn 250 punten met klaarblijkelijk speels gemak.

Peter de Bree trof Filippo die een totale black out had en dus werd de grote finale op zondag verspeeld tussen viervoudig winnaar De Bree en wereldtopper en inmiddels al tweevoudig kampioen van dit toernooi Sam van Etten.

Finale

Ook de finale bracht weer vuurwerk op de biljarttafel, maar weer was het karakter eenzijdig. Sam van Etten won ook deze wedstrijd met speels gemak in slechts drie beurten. In vijf wedstrijden maakte Sam 1250 caramboles in slechts twaalf beurten en dit maakt een gemiddelde van 104 caramboles per keer dat hij aan de beurt is geweest. Een prestatie die mogelijk een handvol mensen in de wereld hem na zullen doen.