Wethouder Roeffen bewondert het programmaboekje geflankeerd door de twee voorzitters. | Foto Wil van Elk
Wethouder Roeffen bewondert het programmaboekje geflankeerd door de twee voorzitters. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Lezing Opening Open Monumenten & Osger Weekend

Algemeen

Woensdagavond 23 augustus, in een bomvolle raadszaal, is het programma voor het komende Open Monumenten en Osger Weekend openbaar gemaakt. Het thema van het weekend is dit jaar 'Boeren, Burgers en Buitenlui'.

Lineke Hofdijk, voorzitter van Osger, en Rianne Meester, voorzitter van de Vereniging Oud Oegstgeest, schetsten in het kort het programma voor het weekend van 9 en 10 september en boden daarna het programmaboekje aan aan wethouder Jos Roeffen. Het boekje is nu openbaar beschikbaar en het kan gratis worden afgehaald op het gemeentehuis, de bibliotheek en de Oegstgeester boekhandels. Het is ook te downloaden via www.osger.nl en www.oudoegstgeest.nl .
Daarna was het woord aan André van Noort voor een lezing over 'Boeren en Boerderijen, met accent op Warmond en Oegstgeest'. Hij is de auteur van het boek 'De kunst van het boerenleven'. In dat boek beschrijft hij de meer dan vijftig boerderijen en hun boeren in Warmond. In de lezing besteedde hij ook aandacht aan de Oegstgeester boerderij De Voscuyl. Omdat zijn grootvader Heemskerk daar de laatste boer is geweest, kon hij uit het familiearchief een paar foto's laten zien die eerder nog niet in Oegstgeest vertoond waren. Van de vele Warmondse boerderijen kon hij er wegens tijdgebrek maar een beperkt aantal in detail bespreken. Heel kenmerkend voor Warmond met al zijn water waren de zogenaamde vaarboerderijen, waarbij de boer alleen over het water zijn koeien, melk en hooi kon vervoeren. Een van de meest markante foto's die Van Noort liet zien was een sluisje met daarin een schuit en daarin weer de koeien op weg van de wei in de polder naar de stal. Dit was in het verleden, want deze werkwijze was voor de boer niet meer rendabel vol te houden.
 

In het programmaboekje staan alle openingstijden.
Het programmaboekje van het OM&OW is (gratis) te verkrijgen bij het Gemeentehuis, de Oegstgeester boekhandels, de bibliotheek, K&O, diverse winkeliers en tijdens het weekend, op de deelnemende locaties. Het programma is ook te vinden op www.osger.nl en www.oudoegstgeest.nl.

Uit de krant

Uit de krant