Shaaji Kanagasabapathy bij het Oegstgeester Kanaal, vlak voor haar vertrek naar Engeland. | Foto Willemien Timmers
Shaaji Kanagasabapathy bij het Oegstgeester Kanaal, vlak voor haar vertrek naar Engeland. | Foto Willemien Timmers

Shaaji Kan wil een nieuwe generatie geneeskundestudenten helpen hun droom waar te maken

Human Interest

Tijdens de herdenking van de gevallenen in het bos van Van Wijckerslooth op 4 mei 2015 droeg Shaaji Kanagasabapathy (afgekort 'Kan') een zelfgeschreven gedicht voor, dat zij eerder voor de Vredesweek had geschreven. Haar persoonlijkheid en levensvisie maakten destijds indruk op de aanwezigen.

Tijdens haar jaren als student geneeskunde woonde Kan in Oegstgeest. Afgelopen maand verhuisde ze naar Engeland, dichter bij haar ouders, om daar in het Southend University Hospital (in Southend) te gaan werken op de afdeling interne geneeskunde. "Ik ben er nog niet uit of ik uiteindelijk als cardioloog, internist of huisarts wil werken."

Sri Lanka

Shaaji Kan vluchtte als klein meisje van zes maanden vanwege oorlog met haar ouders uit Sri Lanka. Tot aan haar achtste woonde ze in Nederland. Daarna verhuisde het gezin, vader, moeder en twee dochters, naar Engeland. "Voor mijn ouders leek de toekomst in Engeland beter voor ons, omdat de taal daar geen probleem is," vertelde Kan destijds, die oprecht dankbaarheid uitstraalde voor de kansen die ze in Nederland heeft gekregen.

Na de middelbare school lukte het haar echter niet om in Engeland een plek te vinden om geneeskunde te studeren. "Toen besloot ik mij in te schrijven in Leiden, en werd ik ingeloot! Dit betekende wel dat ik in minder dan een jaar tijd (weer goed) Nederlands moest leren. Dat was een heftige tijd. Ik begreep weinig van mijn eerste lessen, en maakte een moeilijke periode door. En toch, als ik terugkijk, zou ik het op geen andere manier gedaan willen hebben. Ik heb zulke sterke vriendschappen gekregen, en zovelen hebben voor mij gezorgd. Het geeft mij veel energie om iets terug te doen voor anderen, om voor mijn medemens te zorgen."

BMAT Crash-Course

Zorgen voor de mensen om haar heen, dat is ze al volop aan het doen. "Graag wil ik in Nederland leerlingen uit 5 VWO inspireren om ook geneeskunde te gaan studeren. Omdat ik weet wat het van ze vraagt om geselecteerd te worden, en de selectierondes intensief zijn, heb ik tijdens mijn studie een cursus ontwikkeld die hen kan helpen goed voorbereid en goed gemotiveerd de procedure in te gaan."
Kan ontwikkelde de Nederlandse BMAT Crash Course voor de Leidse BMAT, (BioMedical Admissions Test) een variant op die van Oxford en Cambridge. Dit is een verplicht examen voor scholieren die in Leiden geneeskunde willen gaan studeren. Het BMAT-examen is overigens ook vereist voor een aantal andere (technische) studierichtingen in Nederland.
Daarnaast bereidt ze aankomende studenten voor op het schrijven van motivatiebrieven en de gesprekken op de laatste selectiedag. "Voor sommige mensen is het moeilijk om op een goede manier over te komen, terwijl ze heel veel in huis hebben. Daar kunnen we bij helpen."

Zus helpen

Toen de voormalige Oegstgeestse een wetenschapsstage in Harvard volgde, kwam ze op het idee om een dergelijke betaalbare crash-course naar Nederland te halen. "Voor mij was en is het ook een manier om de studie van mijn jongere zus, die ook geneeskunde studeert, te helpen bekostigen. Ik zie hoe graag zij, net als ik, arts wil worden, en ik wil er alles aan doen om ook haar droom te verwezenlijken."

Toen de cursus een aantal jaren geleden begon, waren er zes aankomende studenten die zich in het traject naar de decentrale selectie lieten bijstaan door Kan. Dit jaar waren dat er 120. Per sessie van zeven uur kunnen er 40 studenten deelnemen. De crash-course wordt gegeven in de Daltonschool aan de Jan Wolkerslaan in Oegstgeest.


"Afgelopen juli hadden we ook een trainingsdag. Geweldig dat jongeren daar tijd voor vrijmaken. Mooi om te zien dat als je ergens passie voor hebt, je heel ver komt. Omdat wij onafhankelijk en goedkoop zijn, hoeft niemand te aarzelen om zich in te schrijven. Geld is nooit een factor. Ik weet wat het is om zonder startkapitaal je dromen na te jagen. Mijn ouders struggelden om rond te komen; de vlucht vanuit Sri Lanka naar het westen was voor hun 'carrière' immers niet gunstig. Zij hebben er evengoed alles aan gedaan om ons een goede toekomst te geven, en ons de juiste weg te wijzen. Deze energie wil ik doorgeven: de BMAT Crash Course is more than just a course."

Uitwisselingsdroom

Graag wil de arts in de toekomst ook in Sri Lanka scholieren en studenten verder helpen. "Ik hoop dat ik daar iets kan betekenen. We zijn bezig om uitwisselingsprogramma's op te zetten tussen Jaffna (Sri Lanka) en de rest van de wereld voor studenten geneeskunde. Het is mijn droom om Leidse studenten (of uit een andere stad) de kans te bieden hun keuzevakken of coschappen op Jaffna medical school of in Jaffna Teaching Hospital te volgen. Helaas maakt Sri Lanka nog geen deel uit van het uitwisselingsprogramma van de internationale geneeskundestudentenorganisatie IFMSA. Daarom hoop ik zelf daar een model voor te ontwikkelen. Samen kunnen we deze droom vervullen.

Het belangrijkste is dat beide partijen beter worden van de samenwerking. Nederlandse studenten kunnen leren over veel voorkomende ziekten in ontwikkelingslanden, en over het behandelen van patiënten met de schaarse middelen die voorhanden zijn. Ze krijgen ook de gelegenheid om les te geven aan Sri Lankaanse studenten. Op hun beurt zullen de geneeskundestudenten uit Jaffna, naar ik hoop, beter leren communiceren in het Engels door bijvoorbeeld presentaties te geven. Het biedt hen de kans om meer van de wereld te ontdekken, en zo hun eigen kennis te verbreden. En wie weet komen er wel vriendschappen voor het leven voort uit dit soort uitwisselingen!" besluit de gedreven Shaaji Kan enthousiast.

Informatie

Op 28 oktober, 26 november, 16 december en 20 januari worden er weer crash-courses voor de Leidse BMAT gegeven. Deze zullen, in ieder geval tot en het einde van het jaar, plaatsvinden in Daltonschool Oegstgeest, aan de Jan Wolkerslaan.
Op 8 oktober is er in Leiden een gratis proefsessie.

Voor meer informatie en contact: kandomed.com

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant