Klaas (65) stapt al tien jaar gewoon op een damesfiets: officieel 'de fiets met lage instap'.
Klaas (65) stapt al tien jaar gewoon op een damesfiets: officieel 'de fiets met lage instap'. Foto: Piet de Boer

Stangdiscussie: herenfiets onveilig volgens VVN

Algemeen

REGIO ♦ Moeten stangen op fietsen verdwijnen? Veilig Verkeer Nederland vindt van wel. Het is veiliger. Hoe denken de bezoekers van de Dorpsstraat en het centrum van Noordwijkerhout daarover?

Door Piet de Boer

''Ik fiets al tien jaar op een damesfiets'', zegt Klaas uit Groningen (65). Hij is verbaasd over de stang-discussies. Dit is gewoon veel makkelijker, vindt hij. Bovendien is het veiliger. Je staat eerder naast je fiets. Ook als er geen motor op zit. Gewoon praktisch voor de 65-jarige die zijn fiets parkeert bij de massa andere fietsen in de Dorpsstraat. Het is een trend, maar iedereen zijn eigen keuze. Rijwielhandelaar Jan van Dam, bevestigt dat hij meer dames- dan herenfietsen verkoopt. "Mannen vragen naar een herenfiets en gaan weg met een damesfiets", zegt zijn vrouw Annet. Vooral als ze een elektrische fiets kopen. Het is makkelijker en veiliger. Deze trend om op de damesfiets te springen duurt al enige tijd. Vooral bij de jeugd is de 'opoefiets' al een decennialang populair.

Er komt een echtpaar uit Katwijk aangereden. De man rijdt op een fiets met traditionele stang. Bewuste keuze? ''Nou niet echt. Maar dit is een mannenfiets vandaar.''

Met je been voorlangs 'frommelen'

Opstappen met de pedaal omhoog aan de linkerkant en dan rijdend erop springen. Geen enkel probleem, ook al is Wim al 73. Hij vindt het afstappen van een fiets zonder stang bovendien moeilijk. ''Je moet dan een been voorlangs frommelen.'' Lastig. Zijn vrouw Wijnie vindt de stangloze fiets vooral iets voor vaders en opa's met kinderen of kleinkinderen achterop. Dan is een zwaaiend been gevaarlijk. Dan liever een scooter, vindt het tweetal. Zijspiegels, remlichten en richtingaanwijzers. Bovendien sta je snel met je voeten op de grond. Dat is veiliger dan een elektrische fiets.

Maar leeftijd speelt wel degelijk mee bij de keuze voor een lage instap. "Als je 65 bent moet je je realiseren dat je ouder wordt. Een stoeltje of zitje achterop is met een herenfiets niet te doen", zegt Van Dam. Maar de constructie is wel minder stevig. Toerist Jan uit Friesland (59) wijst er net als Van Dam op dat herenfietsen sterker zijn. Sportfietsen, ook voor vrouwen, hebben daarom geen lage instap.

Leeftijd speelt wel degelijk een rol

Die fietsen gaan anders zwabberen. Gevaarlijk vindt de Fries de herenfietsen ook niet. ''Ik had de kinderen voorop en mijn vrouw had het zitje achterop.'' Een lage instap heeft volgens hem wel voordelen als je leert fietsen.

Bij voorbeeld voor mensen met een buitenlandse achtergrond. Hij relativeert meteen. Wel of geen stang onbelangrijk. ''Het is veel zinniger dat je je kinderen leert banden plakken. Daar hebben ze veel meer aan. Dan kunnen ze zich zelf redden.''

Uit de krant

Uit de krant