Mevrouw en meneer Van der Voort op de dag van de vaartocht voor mantelzorgers in Oegstgeest. | Foto Wil van Elk
Mevrouw en meneer Van der Voort op de dag van de vaartocht voor mantelzorgers in Oegstgeest. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Grote verschillen in mantelzorgwaardering

Zorg & Welzijn

Eens per jaar zetten Leiderdorp, Leiden, Oegstgeest en Zoeterwoude de mantelzorgers in hun gemeenten in het zonnetje met de mantelzorgwaardering. Maar de vorm die de gemeente aan die waardering geven, verschilt enorm. In Leiderdorp krijgen mantelzorgers een bedrag van 95 euro, in Zoeterwoude en Oegstgeest moeten ze het doen met een bloemetje. In Oegstgeest was er dit jaar ook een vaartocht.

Leiderdorp is de enige van de vier gemeenten waar de mantelzorgers een volledig vrij te besteden bedrag krijgen. Het geld wordt rond de Dag van de Mantelzorg, op 10 november, op hun rekening overgemaakt.
In Oegstgeest en Zoeterwoude wordt rond die 10de november een fraai boeket bezorgd bij de mantelzorger. Dit jaar was er in Oegstgeest op 20 juni ook een boottocht. Rabobank Leiden-Katwijk organiseerde deze vaartocht voor mantelzorgers met medewerking van EVA en de gemeente Oegstgeest. In het verleden ontvingen Oegstgeester mantelzorgers een Leidse Pas, voor korting in de regio. Die werd, onder meer na krtiek uit de gemeenteraad, afgeschaft.

De gemeente Leiden heeft ervoor gekozen mantelzorgers een VVV-bon ter waarde van 50 euro te geven. Ook die komt rond de Dag van de Mantelzorg. Daarnaast kunnen Leidse mantelzorgers tweemaal per jaar een uitnodiging voor een uitje verwachten, bijvoorbeeld een boottocht of theateravond. Het is de bedoeling dat in Leiden ook op wijkniveau activiteiten voor mantelzorgers georganiseerd zullen worden.

De waardering voor de mantelzorger moet worden aangevraagd door degene die de mantelzorg ontvangt. Dat kan via de website van Eva, www.wijzijneva.nl. Voor de gemeenten Leiden en Leiderdorp kan dat tot 15 oktober, voor Zoeterwoude tot 1 november en voor Oegsteest is er geen uiterste aanmelddatum. Eva is de organisatie die mensen met een hulpvraag, mantelzorgers, zorgvrijwilligers en beroepskrachten in de vier gemeenten ondersteunt.


Om in aanmerking te komen, moet iemand wel voldoen aan de definitie van een mantelzorger: iemand die langdurig en onbetaald zorgt voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende persoon uit zijn of haar omgeving. Dit kan een partner, ouder of kind zijn, maar ook een ander familielid, vriend of kennis. De zorg moet minimaal drie maanden aaneengesloten voor minimaal acht uur per week zijn verleend.

(Corrie van der Laan)

Uit de krant

Uit de krant