Jan Dirk en Sari van der Ploeg samen met de burgemeester. | Foto WT
Jan Dirk en Sari van der Ploeg samen met de burgemeester. | Foto WT

'Even was ik helemaal épris'

Human Interest

Een zeer hartelijke ontvangst kreeg burgemeester Emile Jaensch op woensdag 7 juni bij het zestigjarig bruidspaar Jan Dirk (90) en Sari (81) van der Ploeg - Hoek.

Door Willemien Timmers

Halverwege de jaren vijftig leerden bruidegom en bruid elkaar kennen op een doordeweekse dag in kamer 13 van de Kamer van Koophandel in Amsterdam. "Als werkstudent verdiende ik daar wat bij. Ik weet het nog goed: ik schoof een luikje open en daar stond Sari. Even was ik helemaal épris."
Jan Dirk van der Ploeg was student sociale psychologie, en had vooral 'probleemjongeren' als interessegebied. Eigenlijk is dat zijn hele leven zo gebleven. "Mijn vrouw was de lastigste," kon hij niet nalaten om met een lachend gezicht te zeggen.
Het verliefde stel trouwde in Hilversum, waar ze, na korte tijd in Arnhem te hebben gewoond, ook hun drie zoons grootbrachten. Sari werkte als secretaresse bij de NCRV, en Jan Dirk bekwaamde zich steeds meer in de problematiek van contactarme jongeren en kinderen zonder vrienden. Dit leidde tot zijn aanstelling als hoogleraar orthopedagogiek ('je zou mij de eerste pest-professor kunnen noemen') aan de universiteit van Leiden. Daarmee kwam de zoektocht naar een mooi huis in deze regio. "We waren het groen van Hilversum gewend, dus het duurde even voordat we wat moois vonden. Het werd dit huis aan de Rhijngeesterstraatweg, waar we met veel plezier wonen," aldus Sari. Ook zij werd actief, onder andere als secretaresse bij het directoraat 'ingebruikname nieuwbouw' van het toenmalige AZL.

Het sympathieke echtpaar is altijd nauw betrokken geweest bij de activiteiten van hun kinderen. "Mijn ouders hebben ons altijd geholpen toen we ons eigen stripblad, de Bommelkoerier, uitbrachten en verspreiden," herinnert zoon Rogier, die later regisseur werd, zich. "We gingen overal heen om striptekenaars te interviewen en het blad werd op een gegeven moment bij de NCRV gedrukt." "Dat waren onze mooiste jaren," blikt het echtpaar terug. Ook de andere zonen bleken erg creatief. Tot hun grote verdriet leeft hun oudste zoon niet meer; hij verloor de strijd tegen kanker. "Een heel moeilijke gebeurtenis, maar we kunnen zeggen dat het ons niet eeuwig gebroken heeft."
Jan Dirk en Sari genieten van hun huidige activiteiten. Zo schrijft hij nog steeds boeken (die zij dan redigeert) en coördineert zij de bloemetjes voor de Protestantse Kerk Oegstgeest voor alle tachtig-plus-jarigen. "Dat zijn er zo'n vierhonderd."

Uit de krant

Uit de krant