Jan van Rijn gaat op 24 juni met zijn mini pig Potato twaalf kilometer hardlopen over het strand voor het goede doel.
Jan van Rijn gaat op 24 juni met zijn mini pig Potato twaalf kilometer hardlopen over het strand voor het goede doel.

Jan van Rijn voert actie voor The Ocean Cleanup

Human Interest Kort nieuws

"My name is Jan van Rijn," schrijft de 27-jarige voormalige Oegstgeestenaar op een fundraise site. Hij is opgegroeid boven café-restaurant De Roode Leeuw dat van zijn ouders was. Vanuit Guatemala wil hij een steentje bijdragen aan het schoonmaken van de oceanen.

"Drie jaar geleden ben ik naar Guatemala verhuisd om een surf hostel op te zetten. Ik woon hier aan de stille oceaan met mijn mini pig Potato. Elke dag gaan we vier kilometer hardlopen over het strand en ergeren we ons kapot aan al het afval dat iedere dag aanspoelt. Elke dag nemen we een zak mee om op te ruimen, maar de volgende dag ligt er weer nieuw afval."

"Er drijven nu meer dan vijf triljoen stukken plastic in de oceaan. Dat is genoeg om 425 keer rond de wereld te gaan en het weegt meer dan 38 duizend Afrikaanse olifanten, maar gelukkig is er nu een oplossing: Een Nederlandse jongen van de TU Delft heeft een manier uitgevonden hoe we de oceanen schoon kunnen krijgen: The Ocean Cleanup. Met zijn systeem kan al in vijf jaar tijd de helft van al het plastic uit de oceaan worden gefilterd. Ik vind dit zo'n fantastisch idee dat ik daar graag een steentje aan bij wil dragen. Ik ga daarom op 24 juni met mijn mini pig Potato twaalf kilometer hardlopen over het strand van El Paredon, Guatemala om geld in te zamelen voor de grootste schoonmaak in de geschiedenis."

Het project dat Jan noemt staat op Internet bij: www.theoceancleanup.com. Geld doneren kan op: https://www.generosity.com/fundraising/mini-pig-potato-runs-12km-for-the-ocean-cleanup--2/x/16685507.

Uit de krant

Uit de krant