Afbeelding

George van Zonneveld: een sportieve 91-jarige

Human Interest

In deze rubriek verschijnen interviews met inwoners van Oegstgeest die zo rond de leeftijd zijn van de Oegstgeester Courant, en dat is 89 jaar. Zij vertellen over hun leven en over Oegstgeest van vroeger en nu.

"Ik ben net terug van de sportschool", vertelt de 91-jarige George van Zonneveld. Weinigen zullen op bovengenoemde leeftijd in staat zijn om twee keer per week de sportschool te bezoeken. Uniek! Net als echtgenote Yttje, die op 1 juli de leeftijd van 94 hoopt te bereiken. De leeftijden staven het vermoeden dat het echtpaar lang is gehuwd. Daarover straks meer.

George werd geboren op 8 maart 1926. Hij laat een mooie oude foto zien met een imposante villa. "Dit is het huis waar ik geboren ben. Hoofdstraat 87, villa Linquenda, in Sassenheim. Het is helaas gesloopt vanwege de aanleg van een kruispunt," mijmert hij. Hij heeft er een groot deel van zijn leven doorgebracht. Ook na zijn huwelijk heeft hij er nog twaalf jaar gewoond. "Mijn vader had het huis verbouwd, zodat wij de twee bovenverdiepingen konden bewonen," verklaart George. Hij vertelt in 1970 te zijn verhuisd naar een bungalow op de Elbalaan en in 1982 vertrokken te zijn naar Noordwijk "Daar woonden we in appartementencomplex Duinwijck naast hotel Huis ter Duin. Best een mooi appartement, maar alleen uitkijk op zee ging vervelen. Je kijkt voortdurend als het ware in een zwart gat en je ziet geen bomen en geen vogels." Het echtpaar besloot in te tekenen op het te bouwen appartementencomplex aan de Reviuslaan in Oegstgeest. "De bewoners mochten hun appartement zelf ontwerpen. Dat heb ik gedaan. We hebben uitzicht op de bomen en de Klinkenbergerplas. Een schitterende woonomgeving," zegt George zeer tevreden. "We wonen hier inmiddels 28 jaar naar volle tevredenheid.


Reizen

Na de MULO-opleiding doorliep George de Rijkstuinbouwschool in Lisse. Een zeer passende opleiding, want zijn vader en diens broer waren eigenaar van een bloembollenexportbedrijf, genaamd 'Van Zonneveld & Co'. Aan het bedrijf was ook een kwekerij verbonden die in Noordwijkerhout lag. "Vlak na de oorlog vervulde ik mijn dienstplicht bij de Luchtmacht, locatie Gilze Rijen, waar ik deel uitmaakte van het bewakingsgedeelte. Ik mocht vervroegd afzwaaien op grond van zakenverlof. Mijn inzet binnen het bollenbedrijf was hard nodig. Op betrekkelijk jonge leeftijd werd ik directeur van het bedrijf. Ik deed veel in de internationale verkoop van de bollen, met name in de Verenigde Staten." Talloze keren is hij de Atlantische Oceaan overgestoken; vanaf 1947 tot 1951 met name per boot; de Holland Amerika Lijn en daarna per vliegtuig. In een boekwerk laat hij zien wanneer hij reisde en voor hoe lang. Daarbij ook een kaart met daarop aangekruist alle staten die hij heeft bezocht. Allemaal dus. "Vaak was ik zowel in het voorjaar als in het najaar zes weken van huis voor zakenreizen in de Verenigde Staten," vult George aan. Een zeer intensief leven. "In 1967 vond ik het welletjes en heb ik het bedrijf geliquideerd."

Daarna heeft hij gewerkt bij Zumro in Hillegom; een Amerikaans importbedrijf. "Ik heb de Europese vestiging opgezet. Het bedrijf was gespecialiseerd in rescue tools; gereedschappen om levensreddende handelingen uit te voeren. Denk aan de hydraulische schaar waarmee bij ongevallen auto's kunnen worden opengeknipt." Na vier jaar is hij overgestapt naar een ander Amerikaans bedrijf: Ryan Instruments, dat in Seattle was gevestigd. Legt uit: "Voor dit bedrijf heb ik een dealersnetwerk opgezet in Europa en Zuid-afrika. Het is gespecialiseerd in Temperature Recorders. Dit is apparatuur, die nauwkeurig de temperatuur registreert binnen de koelcontainers met bijvoorbeeld fruit die verscheept worden. Blijkt de temperatuur te zijn afgeweken, dan vormt dit bewijs als er een beroep op de verzekering moet worden gedaan", vertelt George. Hij heeft de vestiging hier samen met zijn vrouw opgezet. Het bedrijf huist nu in Nieuw Vennep en telt 40 werknemers. George zou er 15 jaar tot aan zijn pensionering in 1982 blijven. Ryan is inmiddels overgenomen door Sensitech USA.


Yttje heeft tussen 1947 en 1952 gewerkt als stewardess bij de KLM. "Heel leuk werk, om passagiers te spreken en van een maaltijd en drankjes te voorzien. Ik heb een keer een levensbedreigend avontuur meegemaakt. Dat was op een vlucht naar Bangkok. Er brak brand uit toen het toestel nog in de lucht was. Wonder boven wonder lukte het de piloot om te landen, waarna de captain en ik de passagiers hielpen zo snel mogelijk buiten het toestel te krijgen. Wij verlieten als laatsten het toestel. De Constellation toestel is totaal uitgebrand, evenals alle bagage. Gelukkig kan ik het nog navertellen," omschrijft ze dit hachelijke avontuur. Later heeft ze voor laatstgenoemde werkgever van George het agentschap voor Nederland onder haar beheer gehad.


Nog steeds verliefd

Yttje is nu bijna 94 jaar. Zij en George beamen dat ze een lang huwelijksleven hebben. Op 12 juni 1952 zijn we getrouwd. Dus ons 65-jarig huwelijk is nabij," vertelt ze trots. "Ja, we houden nog steeds heel veel van elkaar," vult George aan. "We hebben drie kinderen, twee dochters en een zoon, acht kleinkinderen en sinds een half jaar een achterkleinzoon. Iedere geboorte ervaren we als een memorabel moment. Met allen hebben we een uitstekend contact. Binnenkort verblijven we een lang weekeinde in een bungalowpark om ons 65-jarig huwelijk, de 60e verjaardag van onze zoon en mijn verjaardag te vieren", geeft Yttje aan.


Motorhome

"Na mijn pensioen hebben we een motorhome gekocht in de USA. Daarmee reisden we twee keer per jaar twee maanden door de Verenigde Staten. Heerlijk zo'n motorhome van tien meter lang. Het is een compleet rijdend huis en daardoor hoef je niet naar hotels en restaurants. Het gaf ons een gevoel van vrijheid," motiveert George de aanschaf ervan. "In zes jaar tijd hebben we 80.000 kilometer door Amerika getoerd, waarna we het voertuig hebben verkocht." Het echtpaar heeft ook veel andere landen bezocht, maar nu is een eind gekomen aan verre reizen. De leeftijd gaat naar hun zeggen op dit gebied een rol spelen. "We beperken ons sinds vorig jaar tot driedaagse reisjes binnen in Nederland. We rijden zelf naar onze vakantielocaties, want we bezitten allebei nog het rijbewijs," aldus het fitte seniorenechtpaar.

Elementen voor lang leven

"Sportief bezig blijven, positief denken en een uitstekend huwelijk," zijn volgens het echtpaar elementen voor een lang leven. "Ik heb niet direct een favoriet menu. Eet en drink alles, behalve karnemelk," grapt George. "Tijdens de warme maaltijd 's middags geniet ik van een goed glas wijn en rond 17.00 uur heb ik de gewoonte twee glaasjes jenever te drinken."

George beaamt dat hij niet stilzit. Ik zit veel achter de computer en, zoals gezegd, ga ik twee keer per week naar de sportschool om te fitnessen." Hij laat ook een prachtig boekwerk zien over de genealogie van zijn geslacht, dat hij heeft geschreven. Dit kwam uit in 2005 en beslaat de familiegeschiedenis vanaf 1585.

"En ik rummikub één keer per week", voegt Yttje toe. "We hebben nog steeds een band met Sassenheim, omdat we er heel veel mensen kennen en ook kerkelijk zijn we nog verbonden met Sassenheim; de protestantse Julianakerk. We volgen de diensten tegenwoordig via internet. Wij zijn niet zo vroeg 's morgens. Maar we zijn wel bewust gelovig," zeggen George en Yttje tot slot.

Tekst Wim van Tuijl / Foto Willemien Timmers

Uit de krant

Uit de krant