Logo oegstgeestercourant.nl
Alle leerlingen van De Lichtwijzer gingen in de afgelopen week elke dag iets voor en met ouderen doen.
Alle leerlingen van De Lichtwijzer gingen in de afgelopen week elke dag iets voor en met ouderen doen.

Basisschool De Lichtwijzer in actie

Burgerschapsvorming leer je niet in de schoolbanken, maar daar ga je mee aan de slag! Handen uit de mouwen en op pad om andere burgers te ontmoeten. Het liefst mensen die wel dichtbij zijn, maar die je nog niet zo goed kent. Ontmoeting staat centraal, maar ook elkaar dienen. De kinderen heel actief door iets te doen, de ouderen door hun ervaring met de jongere generatie te delen.

Stichting Present Leiden/Oegstgeest werd ingeschakeld en organiseerde dit uitdagende project om een brug te slaan tussen kinderen en ouderen.

Zo gingen alle kinderen van Gereformeerde Basisschool De Lichtwijzer in de afgelopen week elke dag iets voor en met ouderen uit Oegstgeest doen. Elke dag wandelden enthousiaste groepen kinderen naar de nabijgelegen verzorgingshuizen Rustenborch of Van Wijckerslooth om niet alleen lekkere koekjes, tekeningen en een bloemengroet te brengen, maar ook om samen te schilderen, handwerken, biljarten, dromenvangers en sleutelhangers knutselen, bakken of spelletjes doen. Een aantal ouderen vroegen zelfs om een heuse techniekles: de kinderen maakten hen wegwijs op de iPad of smartphone. Een groepje meiden verwende dames op leeftijd met een beautyochtend waarbij ze in de weer waren met lekkere crème, nagellak en make-up.

Groep 3 ontving een groep ouderen in de gymzaal op samen te bewegen. Er werd tijdens een spel met ballonnen echt geschaterlacht. Na afloop gaf een jongetje een hand aan de mevrouw met wie hij gesport had: "Ik vond het erg leuk met u. We waren een goed team".


De leerlingen van de Lichtwijzer toonden zich ook goede gastheren en –dames. Elke dag werden er tientallen ouderen uitgenodigd op school om te genieten van een heerlijk verzorgde lunch. De hele morgen werden lekkere gerechten bereid en tafels gedekt. De gasten werden ontvangen en keurig bediend. Tussen de gangen door vermaakten creatieve leerlingen hen met een bingo, quiz, livemuziek en dans. De ouderen genoten zichtbaar van de aandacht en de verwennerij.


Bij alle activiteiten liepen er 'razende reporters' en fotografen uit groep 7/8 rond om alle bijzondere ontmoetingen vast te leggen. Een van de jonge journalisten was verbaasd en gaf beschaamd haar vooroordeel toe: "Ik dacht dat oude mensen een beetje saai waren, maar ik heb ontdekt dat ze zoveel interessante dingen te vertellen hebben. En ze hebben humor! Toen een jongen zei dat iets wel kon, antwoordde een mevrouw heel droog: 'Alles kan, behalve omhoog vallen'. Daar moest ik zo om lachen."

In de klas werden alle artikelen gebundeld en werken redacteuren aan een echt tijdschrift. Een prachtig aandenken voor alle kinderen en alle ouderen om nog vaak terug te denken aan deze bijzondere week waarin de Lichtwijzer Present was.

Meer berichten