Impressie van het nieuwe wijkje.
Impressie van het nieuwe wijkje.

Raad van State denkt na over stilleggen plan Duivenvoordestraat

Algemeen Wonen

Binnen enkele weken zal duidelijk worden of het plan voor de bouw van 50 woningen aan de Duivenvoordestraat door de Raad van State wordt stilgelegd. De Stichting Behoud Dorpskarakter Oegstgeest (SBDO) heeft dat verzoek ingediend mede namens tientallen buurtbewoners. Ze zijn bang voor verergering van de nu al bestaande wateroverlast bij hun woningen. De zaak werd dinsdag behandeld tijdens een spoedzitting bij de Raad in Den Haag.

Volgens de raadsvoorzitter is het een lastige zaak met veel technische kanten. Daarvoor vraagt de Raad meestal de tijd om dit goed te beoordelen. Maar die tijd is er nu niet. De gemeente en projectontwikkelaar Provast staan te trappelen om te beginnen met de bouw. Het plan is om in de zomermaanden te beginnen met het graven van sloten en bouwrijp maken van de locatie. In september moet de bouw dan beginnen, zegt advocaat Rob Lever van de gemeente.

Intussen is al een vergunning voor de bouw verleend en het Hoogheemraadschap heeft ook zeer recent een vergunning verleend na beoordeling van het toekomstige waterbeheer. Volgens Lever is de situatie uiterst zorgvuldig beoordeeld en de bouw van de woningen zal de wateroverlast niet verergeren, zegt hij.

Maar bestuurslid Guido Frenken van SBDO is woest over de handelwijze van de gemeente. Kern van de zaak is de extra waterafvoer die nodig is om de gevolgen van de woningbouw te compenseren. Door de vele vierkante meters nieuwe verharding met straten, stoepen en woningen kan het regenwater niet meer direct in de bodem verdwijnen. Daarvoor is dus voldoende extra waterafvoer nodig en dat is ook voorgeschreven in het zogeheten moederplan voor de woningbouw aan de Duivenvoordestraat. Volgens de gemeente wordt aan dat voorschrift voldaan. Volgens SBDO niet.

Frenken verwijt de gemeente creatief boekhouden met de berekening van de benodigde extra waterafvoer. Hij zou met zo'n onzorgvuldige omgang met cijfers bij zijn opdrachtgevers niet kunnen aankomen, zegt hij. Hij verwijt de gemeente dat die enkel oog heeft gehad voor de woningbouw en niet voor de omwonenden. Het gemeentebestuur heeft in zijn ogen ook schaamteloos gehandeld in het overleg met de omwonenden.

Volgens de voorzitter van de Raad van State wordt de zaak later dit jaar nog eens uitgebreid behandeld voordat er een eindoordeel komt. De vraag is of daarvoor de start van de woningbouw moet worden uitgesteld. Rob Lever zegt dat er binnenkort juist wordt begonnen met de aanleg van sloten. Als het plan voor de woningbouw wordt geschorst, dan kan dus niet worden gedaan wat de buurtbewoners juist willen: de aanpak van de wateroverlast. Mogelijk laat de Raad dit onderdeel van het plan wel toe en wordt de woningbouw voorlopig uitgesteld.

(Adrie van der Wel)

Uit de krant

Uit de krant