Uitzicht op de lokatie van de brug. | Archieffoto Willemien Timmers
Uitzicht op de lokatie van de brug. | Archieffoto Willemien Timmers

Leiden maakt advies brug Poelgeest openbaar

Politiek

Ruim twee jaar na het eerste Wob-verzoek heeft de gemeente Leiden besloten een juridisch advies over de aan te leggen brug in de wijk Poelgeest openbaar te maken. Het betreft een advies van de landsadvocaat Pels Rijcken om het ontwerpbestemmingsplan uit 2013 voor een tweede ontsluiting van de wijk Poelgeest in te trekken. Inmiddels is afgelopen week een nieuw ontwerpbestemmingsplan ter inzage gelegd.

College en raad van de gemeente Oegstgeest hebben de afgelopen twee jaar alles in het werk gesteld om een openbaarmaking van het advies te voorkomen. Leiden verwijst dan ook naar het principe van 'goed nabuurschap' als reden dat het advies slechts gedeeltelijk openbaar is gemaakt.

In de begeleidende brief schrijft het Leids College: "hoewel Leiden een positieve grondhouding heeft ten opzichte van het volledig openbaar maken van overheidsinformatie en ook de Commissie Bezwaarschriften oordeelt dat er geen materiële belangen zijn die zich verzetten tegen volledige openbaarmaking, dient ook rekening gehouden te worden met de zienswijze van Oegstgeest".
Al in 2015 had de gemeente Leiden voor de Commissie Bezwaarschriften aangegeven dat er in het advies "niet zo veel spannends staat". Dit lijkt nu te worden bevestigd door de inhoud van het stuk zelf. Leiden en Oegstgeest wilden in 2014 gezamenlijk een advies over het ontwerp-bestemmingsplan Brug Poelgeest. Op basis van de ingediende zienswijzen en nieuwe jurisprudentie was twijfel ontstaan over de juiste onderbouwing ervan. Een belangrijk gegeven was dat de brug de windvang van de negentig meter verderop gelegen Kikkermolen zou beperken. Hiervoor had de provincie Zuid-Holland op 29 januari 2013 een ontheffing verleend, één dag voordat een nieuwe verordening van kracht werd waarin de mogelijkheid van een ontheffing was geschrapt. Het probleem was dat de mogelijkheden die de provincie op dat moment had om ontheffing te verlenen, ruimer waren dan de Wet ruimtelijke ordening (Wro) toestaat. De alarmbel was gaan rinkelen nadat de Raad van State begin 2014 in een vergelijkbare zaak in een Drentse gemeente een bestemmingsplan had vernietigd dat was gebaseerd op een soortgelijke ontheffing. De kans was nu groot dat de Raad van State de ontheffing voor de brug in Poelgeest naar de prullenbak zou verwijzen als iemand met bezwaren tegen de brug de zaak voor de rechter aanhangig zou maken. Dat was de reden dat het ontwerpbestemmingsplan begin 2015 werd ingetrokken.

geheim

Het juridisch advies heeft de gemoederen ruim twee jaar lang beziggehouden. In Oegstgeest zette het college het stempel 'geheim' op het stuk, een besluit dat door de raad werd bekrachtigd. Maar dat deed de raad te laat en van geheimhouding kon geen sprake meer zijn, zo had Commissie Bezwaarschriften vastgesteld. Niettemin hield Oegstgeest ruim een jaar lang vol dat het stuk wél geheim was totdat het college in oktober 2016 toegaf dat de geheimhouding was vervallen. De raad deed hetzelfde in december, maar daar moest nog de bestuursrechter aan te pas komen. Het college in Oegstgeest heeft uiteindelijk in maart van dit jaar aan Leiden laten weten akkoord te gaan met de openbaarmaking, onder voorwaarde dat dit slechts gedeeltelijk moest zijn. Waarom dit stuk ooit als 'geheim' werd bestempeld is nooit opgehelderd.

verbazing

Frank Dankers, die al vanaf mei 2015 probeert het stuk boven water te krijgen, kijkt met verbazing terug op de houding van college en raad in Oegstgeest. "Dat de inhoud van het advies niet zo spannend is, wisten we al langer. Je ziet het nu verschil tussen een gemeente als Leiden die op een volwassen manier met bestuurlijke transparantie omgaat en Oegstgeest die geneigd is transparantie als een beer op de weg te zien. De wijze waarop in dit dossier met de belangen van burgers wordt omgegaan, de houding rond de geheimhoudingprocedure, de tijd en het geld dat de gemeente heeft besteed om dit onder de pet te houden: het is ontluisterend. Maar ik hoop dat men er wat van heeft geleerd.".\

Uit de krant

Uit de krant