Mijke de Ru (dirigente) en organist-pianist Martin Gordijn kijken uit naar het jubileumconcert  van  aanstaande zondag. | Foto Willemien Timmers
Mijke de Ru (dirigente) en organist-pianist Martin Gordijn kijken uit naar het jubileumconcert van aanstaande zondag. | Foto Willemien Timmers

Zondag 21 mei: Jubileumconcert Gemengd Koor St. Willibrord

Geloof & Religie

Veertig jaar geleden, in februari 1977, werd het Gemengd Koor St. Willibrord opgericht om de vieringen en hoogfeesten van de H. Willibrordparochie in Oegstgeest te ondersteunen. Aanstaande zondag, 21 mei, is er 's middags om 15.00 uur een jubileumconcert om dit veertigjarig bestaan te vieren.

Na Theo Goedhart, Riet Dankelman en Arno Kooloos, nam Mijke de Ru de leiding in 1987 over. Dat is ook al weer dertig jaar geleden. In 1990 kreeg zij assistentie van organist-pianist Martin Gordijn. Een prima match, een goed muzikaal huwelijk. "Wij doen het in D-groot," lachen beiden in de pastorie van de H. Willibrordkerk.
Graag willen ze aandacht vragen voor het bijzondere jubileumconcert van aanstaande zondag. "Het is zeker geen saaie koorzang. We zingen prachtige liederen die interessant zijn voor iedereen. Ongeveer een uur lang is er koorzang vanuit ons brede repertoire. Normaal ondersteunt het koor in de eredienst, maar nu staat het zelf in de schijnwerpers." Voor een deel wordt teruggegrepen op 'oude' liederen, temeer ook omdat een groot aantal oud-leden meezingt. "Dat is zó leuk," vertelt Mijke, "het was tijdens de extra repetities echt een reünie. Dit koor bestaat uit ongelooflijk leuke mensen, die inmiddels een soort familie van elkaar geworden zijn. En dus werden ook de oud-leden met open armen ontvangen."
Er worden liederen ten gehore gebracht van Charles Villiers Stanford, maar ook van Johann Sebastian Bach, Ola Gjeilo en Huub Oosterhuis.

Leuk om te vermelden is dat Mijke oorspronkelijk maar voor een paar maanden zou helpen als dirigente. "De grap was dat ze na bijna een jaar schoorvoetend op mij af kwamen om te zeggen dat er nog geen andere dirigent was gevonden. 'Leuk', zei ik. 'Want ik wil heel graag blijven!' Inmiddels is dat dertig jaar geleden. En nog steeds doe ik wekelijks mijn best om het beste uit de koorleden te halen."
Mijke de Ru komt uit een muzikaal gezin en kon eerder zingen dan praten. Ze studeerde na de middelbare school koordirectie, schoolmuziek en dwarsfluit aan het conservatorium. Jarenlang was zij verbonden aan diverse koren en aan de Leidse Muziekschool. Op het schoolplein van de Leidse Haanstraschool vroeg zij in 1990 aan Martin Gordijn, psychiater bij Rivierduinen, om haar te helpen bij de begeleiding. Slechts zes jaar pianoles heeft deze muzikale 'alleskunner' gehad. Toen hij tien jaar was, mocht hij in de Jozefkerk in Leiden op het orgel al akkoorden voorspelen voor het jongerenkoor. "Mijn vader, Piet Gordijn, was een heel goede zanger, en mijn moeder speelde piano. Muziek is me dus met de paplepel ingegoten."
Beide muzikale talenten kijken uit naar komende zondag. "We hopen dat de kerk vol zit. Dat verdient dit uiterst sympathieke koor."

Jubileumconcert Gemengd Koor St. Willibrord.
Zondag 21 mei - 15.00 uur H. Willibrordkerk.
www.willibrordkooroegstgeest.nl

Uit de krant

Uit de krant