Burgemeester Emile Jaensch op de buitenbank naast de heer en mevrouw van Walraven. | Foto Willemien Timmers
Burgemeester Emile Jaensch op de buitenbank naast de heer en mevrouw van Walraven. | Foto Willemien Timmers

Huib en Marjanne van Walraven-Vlessing zestig jaar getrouwd

Human Interest

Op donderdag 11 mei bracht burgemeester Emile Jaensch een bezoek aan Huib en Marjanne van Walraven-Vlessing. Zij waren op die dag exact zestig jaar getrouwd. Halverwege het bezoek kwam ook een buurman, die die middag tot hoogleraar zou worden benoemd, op blote voeten en in zijn zaterdagse kloffie, een felicitatie overbrengen. Kenmerkend voor de goede contacten die het bruidspaar, en met name de bruid, onderhoudt met de buurt.

 

Voordat op 11 mei 1957 het ja-woord uitgesproken werd, kende het stel elkaar al bijna zeven jaar. De eerste ontmoeting was op 1 augustus 1950, toen de scouting zijn veertig jarig bestaan vierde in Ommen. Tussen alle jongens waren er slechts 35 meisjes. Deze akela's, die mochten helpen in het restaurant, waren speciaal geselecteerd omdat ze 'flirtvrij' waren. "Daar kwam ik later pas achter hoor," grinnikt mevrouw van Walraven. "Wij waren trouwens veel te druk aan het werk om tijd aan jongens te besteden." Dit wil overigens niet zeggen dat ze haar ogen in haar zak had. "Ik had hem wel gezien tussen zijn vrienden van de Delftse zwervers. Hij speelde accordeon, en ik kan mij herinneren dat ik dacht: 'Degene die hem krijgt, mag zijn handjes dichtknijpen'."
Toen ze elkaar weer ontmoetten op een feestje van een wederzijdse vriend, liet Huib het er daarna niet bij zitten. Hij stuurde Marjanne, die anderhalf jaar ouder was, een kaartje of ze een avond mee uit ging. De avond werd een succes, al viel het dinertje voor Huib zo duur uit, dat hij van thuis geld moest lenen om de rest van de maand boodschappen te kunnen doen. "Daar had ik geen weet van," lacht de bruid, "Ik had een menukaart zonder prijzen, en genoot van het diner."
De Amsterdamse verpleegster en de Delftse student Civiele Techniek schreven elkaar in de jaren die volgden wekelijks brieven. De bruidegom: "Ik had mijn laatste examen op 10 mei, en op 11 mei zijn we getrouwd. 15 mei was mijn eerste werkdag bij mijn nieuwe werkgever: de staatsmijnen in Heerlen." Daar in het zuiden genoten ze van relatief goedkope huisvesting en van het bourgondische leven. "Ik werkte boven de grond, maar had groot respect voor hen die op 800 meter diepte werkten."
In 1964 verhuisde het jonge stel naar Gouda, en later, in 1969, naar Oegstgeest toen Huib van Walraven voor het Hoogheemraadschap van Rijnland ging werken. Het toenmalige hoofd van het waterschap, H.L. du Boeuff, die daarvoor burgemeester van Oegstgeest was geweest, gaf de tip in het geestdorp een huis te zoeken. "'De dure kant van Leiden' werd Oegstgeest toen genoemd," herinnert de bruidegom zich.
"Het is fijn wonen hier," moet mevrouw van Walraven van het hart. "Je bent vrij om te zijn wie je bent, en je kunt hier heerlijk wandelen!"
Naast zijn werk zette de heer van Walraven zich ook in voor Scouting Oegstgeest, onder andere door de Sint Jorismarsen te organiseren, en voor K&O Oegstgeest.
Na een aantal jaar 'eruit' te zijn geweest, ging mevrouw Van Walraven even na haar veertigste ook weer werken. Ze werkte op Anticonceptie Polikliniek van het toenmalige AZL. Tijdens en na haar arbeidzame leven deed de bruid veel vrijwilligerswerk. Ze coördineerde de nazorg voor vrouwen met borstkanker ('op weg naar herstel'). Ook werkte ze voor de taakgroep onderwijs van het integraal kankercentrum.

Ook deed ze mensen in bad in het toenmalige Gemeentecentrum, hielp ze bij Vluchtelingenwerk Oegstgeest, paste ze op twee van haar vijf kleinkinderen en organiseerde ze talloze buurt-koffie-ochtenden. "Dat laatste doe ik nog steeds af en toe. Het is toch suf als je vlakbij elkaar woont, en elkaar niet kent!"
Huib en Marjanne van Walraven kregen een dochter en twee zoons, en hebben vijf kleinkinderen, waar ze dagelijks van genieten.

(Willemien Timmers)

Burgemeester Emile Jaensch in gesprek met de bruid. | Foto Willemien Timmers
De bruidegom werkte jaren bij het hoogheemraadschap. | Foto Willemien Timmers

Uit de krant

Uit de krant