De opgeknapte brug kan weer jaren mee en is stevig genoeg voor het hele gezelschap. | Foto: Wil van Elk
De opgeknapte brug kan weer jaren mee en is stevig genoeg voor het hele gezelschap. | Foto: Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Officiële opening Drakenbrug in Bos van Rhijngeest

Cultuur

Wethouder Jos Roeffen opende op zaterdagochtend 13 mei samen met de directeur van het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) en de drakenkoningin de gerestaureerde 'Drakenbrug' in het Bos van Rhijngeest.

"Draken, ik herken ze al van verre", zei de drakenkoningin die uit het Bos van Rhijngeest tevoorschijn kwam. De koningin der draken vroeg om bij het passeren een draak over het bolletje te aaien. Michiel Houtzager, directeur van het Zuid-Hollands Landschap was blij met de bijdrage van de omwonenden: "Hiermee konden we het laatste stukje financieren".

Het 8 hectare grote Bos van Rhijngeest ligt op een van de oudste strandwallen en dankt daaraan haar naam. Sinds 1993 plegen vrijwilligers van het ZHL onderhoud aan het bos zodat stinsenplanten, zoals wilde hyacint en daslook, meer de ruimte krijgen.

Het bos maakt deel uit van de buitenplaats Rhijngeest die begin achttiende eeuw is gesticht. In 2014 was de brug in een slechte staat en werd afgesloten.

Wethouder Jos Roeffen sloeg samen met de belangstellenden een bruggetje naar het verleden: "Wát een historie heeft dit zwanen-, slangen- of drakenbruggetje". Hij toonde een foto van uit begin 1900 waarop de naam staat: Zwanen- of slangenbruggetje. Drakenbruggetje. "Eerst keken ze van elkaar weg en in 1931 werden ze in het midden geplaatst en keken elkaar aan. Tot in de jaren zestig. Want dan is het hekwerk inclusief slangen of draken om onduidelijke redenen weggehaald. In 2001 worden ze weer tevoorschijn gehaald en hekwerk met de dieren wordt teruggeplaatst op een bruggetje op het landgoed. Het is niet helemaal zeker of de zwanen/draken/slangen wel zijn teruggeplaatst op hetzelfde bruggetje van weleer." Ze waren eerder op een bank geplaatst. De wethouder vertelde nog meer historische weetjes over het landgoed dat ruim 350 jaar historie kent. Ook dankte hij degenen die gezorgd hebben voor subsidie van de Erfgoedtafel Landgoederenzone en het Prins Bernhard Cultuurfonds, en de buurtactie.

(Wil van Elk)

Uit de krant

Uit de krant