AkzoNobel heeft plannen voor de plaatsing van twee windmolens op het eigen terrein. | Foto: pr.
AkzoNobel heeft plannen voor de plaatsing van twee windmolens op het eigen terrein. | Foto: pr. Foto: pr.pixabay

Beslist de gemeente of de provincie over de windmolens bij Akzo?

Politiek

De raadscommissie Ruimte van de gemeente Teylingen gaat op dinsdag 9 mei spreken over wie de beslissing neemt over het wijzigen van het bestemmingsplan om de komst van de geplande twee windmolens op het terrein van AkzoNobel mogelijk te maken: de provincie of de gemeente.

AkzoNobel wil twee windturbines van elk 3 megawatt (MW) plaatsen. De bouw is in strijd met het geldende bestemmingsplan en een wijziging is nodig voor wat betreft de bouwhoogte. De windturbines krijgen een hoogte van 121 meter en een tiphoogte van 171 meter. Voor een vergelijking, de reclamemast van de McDonalds is 35 meter.

Grote invloed provincie

De wijzigingen goedkeuren is normaliter een bevoegdheid van de gemeenteraad, maar de provincie wil die procedure zelf voeren voor bestemmingsplan en vergunningen en zo het bestemmingsplan terzijde stellen door middel van een zogeheten inpassingsplan.

Als een windpark een omvang heeft van meer dan 5 MW is de provincie ´in beginsel´ op basis van de Elektriciteitswet daartoe bevoegd. De wet laat echter ruimte aan de gemeente om in eerste instantie te bepalen of zij wil meewerken aan een herziening van het bestemmingsplan.

De wet biedt ook de mogelijkheid om het verstrekken van de benodigde vergunningen bij de gemeente te leggen, maar in dit geval biedt dat geen oplossing omdat AkzoNobel een inrichting is waar met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Voor zulke bedrijven is de provincie automatisch het bevoegd gezag.

Overdragen bevoegdheid

Dat betekent dat de provincie in ieder geval moet besluiten over de vergunningen. De Teylingse gemeenteraad gaat nu de komende tijd praten over het wel of niet overdragen van de bevoegdheid van het bestemmingsplan. De voorbespreking vindt plaats in de raadscommissie Ruimte (Bestuurscentrum in Voorhout) op dinsdag 9 mei. Komt daaruit dat de gemeente het wijzigen zelf wil uitvoeren, dan kan de provincie alsnog overgaan tot het maken van een inpassingsplan en zo Teylingen geheel negeren.

Informatiemarkten

Zowel AkzoNobel als de gemeente Teylingen houden informatiemarkten over de eventuele plaatsing van de windmolens. De informatiemarkt bij AkzoNobel (Rijksstraatweg 31) is op dinsdag 16 mei van 19.00 tot 21.00 uur. De informatie gaat over het voornemen van AkzoNobel, het te volgen proces, de procedure en de betrokkenheid van de omgeving daarbij.

In vervolg op de bijeenkomst van AkzoNobel houdt ook de gemeente Teylingen een inloopbijeenkomst voor omwonenden en belangstellenden. Op woensdagavond 7 juni van 19.00 tot 21.00 uur kunnen zij in gesprek te gaan met college- en raadsleden. De bijeenkomst in het Bestuurscentrum, Raadhuisplein 1 in Voorhout.

(Nico Kuyt)

Uit de krant

Uit de krant