Het groen blijft groen in het Hofbrouckerpark. | Foto Willemien Timmers
Het groen blijft groen in het Hofbrouckerpark. | Foto Willemien Timmers

Oegstgeest massaal tegen parkeren in het groene Hofbrouckerpark

Politiek

- 1 aprilgrap Oegstgeester Courant

In de Oegstgeester Courant van vorige week stond een oproep tot bijwonen van een informatieve vergadering over de aanleg van een parkeerplaats in het Hofbrouckerpark ter verlichting van de parkeerproblematiek bij LOHC en OLTC.

Het door de gemeente ingehuurde ingenieursbureau Stoutappel wilde veertig procent van het park inruimen voor parkeren. Draagvlak bij de omwonenden werd gezocht door groene rubbertegels te gebruiken en door parkeren alleen in het weekend toe te staan.

Ingenieursbureau Stoutappel had het draagvlak onder de omwonenden toch onderschat. Er werd massaal gereageerd op het speciaal geopende e-mailadres, op sociale media en ook gemeenteraadseden sprongen in de bres. Velen gaven zich op voor de bijeenkomst op zaterdag 1 april bij LOHC. Er was geen enkele positieve reactie.

De Oegstgeester Courant is erin geslaagd de mysterieuze ingenieur Stoutappel (veel Oegstgeestenaren konden hem niet vinden op internet) op te sporen. Hij was bereid een exclusief interview te geven.

Hoe waren de reacties die u per mail kreeg?
"Ik ben onder de indruk van de Oegstgeestenaren. Ik had me gerealiseerd dat de aanleg van zo'n parkeerplaats niet populair zou zijn bij de inwoners. Dat had ik goed ingeschat. Je verwacht in deze tijd dan scheldpartijen, maar zo zijn de Oegstgeestenaren niet. Dat zijn mensen, die er eens rustig voor gaan zitten om je uit te leggen, waarom het plan slecht was. Ik heb wel 30 verschillende argumenten gehoord lopend van 'te veel fijnstof' tot 'ongelukken met de gebruikers van de skatebaan'. Ik had ook niet verwacht dat zoveel groepen in Oegstgeest gebruik maken van het grasveld zoals voetballers, fitness en martial arts."

Had men geen oog voor de problematiek van LOHC?

"Dat was er zeker. Ik heb zelden in een gemeente gewerkt met zoveel creatieve mensen. De lijst met aangedragen oplossing was bijna eindeloos zoals:


- aantal hockeyers verminderen;
- een 'kiss and ride' zone voor de hockeyclub;
- een verbod voor leden uit Oegstgeest om met de auto te komen;
- een achteringang maken en parkeren bij het zwembad;
- parkeren bij het MEOB-terrein en pendelbussen inzetten;
- LOHC verplaatsen naar Leiden;
- de tegenstanders verplichten om gezamenlijk met de bus te komen;
- de Hofbrouckerlaan eenrichtingsverkeer maken en dwars parkeren."

Hoe kijkt u terug op uw opdracht in Oegstgeest?
"Het was natuurlijk dom van me om die vergadering op 1 april te zetten, want daardoor dacht iedereen dat het een grap was. Maar werken met – wat wij noemen – de lokale bevolking was een genoegen. Ik kom graag nog een keer terug naar ­Oegstgeest."

Uit de krant

Uit de krant