Op een groter deel van de verharde paden langs de plassen komt er, als het aan het college ligt, een permanente aanlijnplicht voor honden. | Foto Wil van Elk
Op een groter deel van de verharde paden langs de plassen komt er, als het aan het college ligt, een permanente aanlijnplicht voor honden. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Klinkenbergerplas: 'Er moet evenwichtig worden besloten'

Politiek

Opnieuw veel publiek, veel insprekers en een uitgebreide bespreking van de conceptnota zienswijzen Klinkenbergerplas afgelopen donderdag in de commissie Ruimte. Belangrijkste bespreekpunt is de mate van vrijheid die hondenbezitters hun viervoeters langs de plas mogen geven als de nieuwe inrichting gereed is.

Door WIllemien Timmers

Het college heeft inmiddels de concept Nota zienswijzen Klinkenbergerplas vastgesteld en de gemeenteraad wordt in de gelegenheid gesteld om eventuele wensen en bedenkingen kenbaar te maken ten aanzien van deze nota. Deze kanttekeningen neemt het college dan mee in het definitieve besluit. Hierna zal dan met de uitvoering van de herinrichting Klinkenbergerplas worden gestart.

Om tot de nota zienswijzen Klinkenbergerplas te komen is er een intensief participatietraject doorlopen waarin allerlei groepen deelnamen. Toen het concept eenmaal gereed was, en bleek dat de hond in de nieuwe situatie veel vaker aangelijnd moet worden dan ooit besproken was, voelde de groep meepratende hondenbezitters zich bekocht. Dat lieten zij afgelopen donderdag ook weer weten. "Als er begrip is, is er draagkracht. Dat is er nu om de honden een half jaar aan te lijnen bij het recreatiestrand. Permanente aanlijnplicht op sommige delen van de plas is buitenproportioneel. Het is immers niet elke dag mooi weer en vakantie, dus is het alleen op mooie dagen druk bij de plas."
Natuurliefhebber Roos Los liet weten dat het Milieu Educatiecentrum zelfs een verbod had gewild voor honden rond de kleine plas. "Honden geven een enorme verstoring die andere dieren veel energie kost. Dat het geen verbod maar een aanlijnplicht is geworden, is een compromis." Peter van Helsdingen was het met haar eens: "We hebben allemaal ingeleverd. Onlangs heeft de gemeente een kniebuiging gemaakt en in het plan een stuk losloopgebied toegevoegd, maar nog steeds zijn de hondenbezitters niet tevreden." Inspreker Wouter Beck: "Er zijn zaken absoluut niet aan de orde geweest. 69 procent van de bezoekers van het gebied is hondenbezitter. Er moet dus evenwichtig worden besloten."
Wethouder Jos Roeffen bleef onbewogen en benadrukte dat de hondenbezitters de mogelijkheden van het nieuwe plan onderschatten. "We moeten nu eenmaal rekening met elkaar houden." Ria Pasterkamp (Progressief Oegstgeest) verwoordde de onderbuikgevoelens van de oppositie. "Hoe weten wij nu hoe het college factoren in dit plan gewogen heeft? En hoe kunnen wij inzicht hebben in belangenafwegingen als we niet weten hoe het participatieproces verlopen is? Leg het besluit toch bij de fracties neer." Daar wilde de wethouder niet in mee gaan. "Dit plan is en blijf een collegebesluit. Partijen moeten leren leven met besluiten waar ze het niet honderd procent mee eens zijn." Voor de raad van 30 maart zullen partijen nog wensen en bedenkingen inleveren bij de wethouder. In de vergadering zal dan een besluit genomen worden over dit plan, inclusief de aanlijnverplichtingen.

Uit de krant

Uit de krant