In 2008 werd de brug aan het eind van Kwaaklaan vernieuwd. | Archieffoto Willemien Timmers
In 2008 werd de brug aan het eind van Kwaaklaan vernieuwd. | Archieffoto Willemien Timmers

Zwaar vrachtverkeer mag een aantal bruggen in Oegstgeest niet meer gebruiken

Algemeen Verkeer

Het college van burgemeester en wethouders liet deze week weten dat er bij acht Oegstgeester bruggen maatregelen genomen zullen worden om de veiligheid te garanderen. Dit betekent dat er over sommige bruggen voorlopig geen zwaar verkeer meer mag rijden.


Nadat in 2015 het ´Beheerplan civiele kunstwerken´ werd vastgesteld, werd in 2016 een constructieve beoordeling opgesteld voor verschillende bruggen in Oegstgeest.

Hierbij is uitgegaan van de wettelijke landelijke normen die, mede door de grote toename van het verkeer, strenger zijn dan in de periode dat de meeste bruggen in Oegstgeest zijn gebouwd. Voortijdig vervangen is in de meeste gevallen niet nodig, wel neemt het college een aantal maatregelen voor de volgende bruggen.
• Leebrug (Abtspoelweg): totaalgewicht wordt max. 40 ton en max. aslast 9 ton, daarnaast enkele (kleine) technische aanpassingen
• Van Eysingabrug (Haaswijklaan): totaalgewicht wordt max. 45 ton en max. aslast 10 ton
• Ingang volkstuinen (Van Cuycklaan): totaalgewicht wordt max. 3,5 ton en max. aslast 1 ton, brug wordt geheel vervangen in 2017 of 2018
• Jan Hendrik Oortbrug (fietsbrug Oegstgeester Kanaal): vervanging brugdek en leuning in 2017
• Martinus Houttuynhof (vier bruggen): max. aslast wordt 10 ton, vervanging slechte dekken in 2017 (met behoud van aslastbeperking).

Door de maatregelen kan zwaar vrachtverkeer een aantal bruggen in Oegstgeest niet meer gebruiken. In veel gevallen vormt de A44 een goed alternatief. De brandweer krijgt (met uitzondering van de brug in de Van Cuycklaan) ontheffing voor ritten met prioriteit 1 en 2 en zal voor overige ritten indien nodig rijden via de A44. De brandweer heeft hiermee ingestemd. Bussen zijn lichter dan het maximale gewicht en ondervinden dus geen hinder van de maatregelen.

Woningen aan de Martinus Houttuynhof en de volkstuinen ter hoogte van de Van Cuycklaan zullen niet bereikbaar zijn voor vrachtverkeer dat zwaarder is dan de gestelde beperkingen. De afvalinzameling blijft ongewijzigd en ook hier blijven woningen natuurlijk bereikbaar voor hulpdiensten. De bewoners van de Martinus Houttuynhof, de gebruikers van de volkstuinen bij de Van Cuycklaan en andere direct betrokkenen worden nader geïnformeerd over de besluiten en werkzaamheden.

Uit de krant

Uit de krant