Koos Biesmeijer: 'Negentig procent van onze planten is voor zijn bestuiving afhankelijk van de bij.' | Foto Willemien Timmers
Koos Biesmeijer: 'Negentig procent van onze planten is voor zijn bestuiving afhankelijk van de bij.' | Foto Willemien Timmers

'Zonder bijen geen koffie'

Algemeen Natuur

n Lezing duurzaamheidscafé over biodiversiteit

Op maandag 20 maart organiseert Platform Duurzaam Dorp een duurzaamheidscafé over biodiversiteit. Hoofdspreker van deze avond is Oegstgeestenaar Koos Biesmeijer, wetenschappelijk directeur Naturalis Biodiversity Center, tevens bijzonder hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam en gepassioneerd verteller.

Door Willemien Timmers

Biesmeijer zal de bezoekers van de avond meenemen in de wereld van de bij, en het belang van dit kleine diertje voor de biodiversiteit en onze voedselvoorziening.


In het tijdelijke onderkomen van Naturalis, in het oude Heerema-gebouw, zet Koos Biesmeijer ('de baas van Freek Vonk') enthousiast uiteen wat de rol is van de bij in onze wereld. "Negentig procent van onze planten is voor zijn bestuiving afhankelijk van de bij. Als de hoeveelheid bijen afneemt door bijvoorbeeld insecticiden en vergaande herverkaveling, worden gewassen niet goed bestoven." Hij legt uit dat hij regelmatig aan groepen kinderen uitlegt dat je aan bijvoorbeeld appels kunt zien of ze goed bestoven zijn. "Een appelbloesem heeft vijf stampers, als die niet allemaal goed bestoven worden, groeien de vijf compartimenten niet gelijkwaardig. Als je zo'n appel neerzet, rolt hij om." Biesmeijer benadrukt dat dit vijftig jaar geleden veel minder het geval was. "Het aantal wilde bijen is enorm afgenomen sinds de jaren zestig van de vorige eeuw. Of ik daarover pieker? Dat zorgen maken hebben we wel een beetje gehad. We kunnen er wat aan doen om te zorgen dat de populatie wilde bijen weer toe gaat nemen."

B&B

Hij legt uit dat we bijvoorbeeld allemaal een 'bijen-B&B' in de tuin kunnen maken: bed en 'breakfast' voor de bijen."Daarbij is het belangrijk dat bijen daar kunnen nestelen, bijvoorbeeld in een bijenhotel, en om bloemen te planten die veel voedsel opleveren voor de bijen. Paardenbloemen bijvoorbeeld zijn uitstekend, of de campanula. Als je dat soort bloemen in de buurt van je aardbeien plant, weet je zeker dat alle pitjes van de aardbeien goed bestoven zullen worden, en je mooie ronde vruchten krijgt."

belangrijke link

Het indrukwekkende en efficiënte leven van de bij is een mooie ingang naar het thema duurzaamheid. "Bijen zijn een belangrijke link. Als we het belang van deze beestjes gaan begrijpen, en in gaan zien dat we zonder hen bijvoorbeeld minder koffiebonen zouden oogsten, dan verandert onze mindset vanzelf. Ook als we naar de economische kant kijken, loont het om duurzaam bezig te zijn. De oogsten worden veel groter als er genoeg bijen zijn die hun werk kunnen doen. Technologie kan dat niet overnemen."


Koos Biesmeijer gelooft in de kracht van samenwerken. "Elkaar opzoeken, netwerken, is de enige manier om complexe problemen op te lossen. Ook voor wat betreft de bijenstand. Daarom ben ik veel onderweg, en maak connecties in alle sectoren van de samenleving. Ik ben positief gestemd als ik om mij heen kijk: men zoekt elkaar steeds meer op."


Om nog meer maatschappelijk enthousiasme te creëren voor 'zijn' bijen is Biesmeijer bezig met het schrijven van een populair wetenschappelijk boek over de honingbij. "Ik raakte onder de indruk van de 18de-eeuwse zilversmid Johannes Scheepens, die bijen onder de microscoop legde om ze tot in het kleinste detail na te kunnen tekenen. Van het één kwam het ander. Het moet een prachtig boek worden, dat iedereen aan zal spreken. Als je je eenmaal verdiept in de bij, wordt je enthousiast; dat weet ik uit eigen ervaring."

duurzaamheidscafé

Komende maandag zal naast Koos Biesmeijer een ervaren imker laten zien wat het houden van bijen inhoudt. Ook zullen de lokale organisaties die de biodiversiteit bevorderen aanwezig zijn.

Maandag 20 maart, inloop vanaf 19.30 uur (stands), lezing om 20.00 uur.
Brasserie Streeder, Terweeweg 5C.
De toegang is vrij, maar aanmelden is handig (zekerheid van een plekje) duurzaamdorpoegstgeest@gmail.com.

Uit de krant

Uit de krant