Inwoners en bestuurders in gesprek over de toekomst van de Leidse regio. | Foto PR
Inwoners en bestuurders in gesprek over de toekomst van de Leidse regio. | Foto PR Foto: PR

'Krachten bundelen oké, maar houd aandacht voor het lokale'

Politiek

Dat Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude de krachten moeten bundelen om bovenlokale problemen slagvaardig aan te kunnen pakken, dat is ook voor de inwoners uit de verschillende gemeenten klip en klaar, zo bleek vorige week dinsdag tijdens een discussieavond over bestuurlijke samenwerking in Corpus. Maar het is wel heel belangrijk dat er ook aandacht blijft voor de buurten en wijken, dat de lijnen tussen burgers en bestuurders kort blijven. Die boodschap kregen de vijf gemeentebesturen mee voor hun zoektocht naar een modus om de onderlinge samenwerking bestuurlijk vorm te geven. Nog voor de zomer moet daarover een besluit genomen worden.

Door Corrie van der Laan

Al ruim een jaar praten de vijf gemeenten in de Leidse regio over nauwere samenwerking. Vorige week dinsdagavond was gereserveerd om extra input te krijgen van burgers, bedrijven en instellingen. Op welke gebieden vinden zij regionale samenwerking nuttig of zelfs noodzakelijk, in welke vorm zou die samenwerking moeten worden gegoten en wat zien zij daarbij als kansen en wat als mogelijke valkuilen?

Ondernemers en maatschappelijke instellingen zien eigenlijk alleen maar voordelen van innigere banden tussen de regiogemeenten. Vooral vanwege de grotere slagkracht en snellere besluitvorming die dat oplevert. Maar ook de trekkracht van een wat grotere agglomeratie voor (inter)nationale investeerders met positieve effecten op economie en werkgelegenheid werd benoemd.
Inwoners zien zeker ook wel een meerwaarde, vooral als het gaat om het borgen van goede voorzieningen op gebied van zorg, welzijn sport en cultuur, en het daadkrachtig oppakken en doorhakken van knopen bij bovenlokale vraagstukken. Maar de bestuurders werden ook duidelijk gewezen op het belang van het behouden van de lokale verbondenheid.
Dat die verbondenheid er is, bleek ook uit de resultaten van een peiling die voorafgaand aan de discussieavond was gehouden onder de inwoners. Naar bijna elfduizend willekeurig gekozen huishoudens in de regio was een vragenlijst gestuurd. 1950 formulieren (18 procent) kwamen ingevuld terug. Ruim driekwart van de geënquêteerden gaf aan zich zeer betrokken te voelen bij de eigen wijk of buurt. Overigens houdt de interesse van de meeste mensen niet op bij de gemeentegrenzen; ruim de helft van de inwoners gaf aan zich ook betrokken te voelen bij de Leidse regio.

Uit de krant

Uit de krant