Martin van Rooijen: 'Ik houd van campagne voeren en van contact leggen met mensen. | Foto Geert van Tol
Martin van Rooijen: 'Ik houd van campagne voeren en van contact leggen met mensen. | Foto Geert van Tol Foto: Geert van Tol

Oegstgeester Tweede Kamerkandidaten: Martin van Rooijen maakt zich sterk voor de komende generaties

Politiek

Oegstgeestenaar Martin van Rooijen (74) staat voor de Tweede Kamerverkiezingen op een verkiesbare derde plaats voor 50PLUS. De afgelopen weken heeft hij duizenden kilometers gereden om door heel Nederland campagne te voeren voor zijn partij.

Door Willemien Timmers

Van Rooijens hoeveelheid energie is onvoorstelbaar, en zijn politieke carrière is op zijn minst speciaal te noemen. "Toen ik op 21 december 1973 als staatssecretaris van financiën beëdigd werd, was ik met 31 jaar de jongste bewindsman ooit. Als ik over drie weken beëdigd wordt als kamerlid voor 50PLUS, wat gezien de peilingen erg vanzelfsprekend is, ben ik het oudste kamerlid ooit beëdigd."
Hij geeft aan dat veel politieke 'carrièremoves' niet gepland waren. "In 1973 was men bij de KVP op zoek naar een goede staatssecretaris, en het duurde even voordat men bij mij uitkwam. Ik was in die tijd fiscaal adviseur bij de Shell. Het was een onverwachte keus die ik moest maken: zekerheid bij Shell, of een onzekere politieke toekomst." Van Rooijen koos voor het laatste, en werd na zijn tijd als staatssecretaris tot september 1980 kamerlid voor de Katholieke Volkspartij, die in datzelfde jaar opging in het CDA. Na zijn Haagse jaren ging van Rooijen weer terug naar het bedrijfsleven en bekleedde hij diverse managementfuncties bij onder andere Shell, de NAM en NUON.

Eerste Kamer

Op zijn 67e werd Martin van Rooijen voorzitter van de Koepel van Nederlandse Verenigingen van Gepensioneerden (KNVG). "In 2014 werd ik door enkele belangrijke mensen in het CDA, waar ik nog steeds lid van was, voorgedragen voor een plek in de Eerste Kamer. Helaas kreeg ik later onomwonden te horen dat ik te oud was voor een lid van de Senaat." Een paar maanden later werd van Rooijen door Jan Nagel van 50PLUS gebeld of hij voor hèn in de Eerste Kamer plaats wilde nemen. "Dat was inderdaad een hele stap, ik was immers vanaf mijn negentiende al lid van de KVP en het CDA. Maar omdat ik als voorzitter van de KNVG al jaren de belangenbehartiger was van drie miljoen gepensioneerden, en het vanuit dit gezien een logische stap was, heb ik 'ja' gezegd. Waar kan je effectiever belangen van gepensioneerden behartigen en hun rechten in stand houden dan in Den Haag? Wij gaan ervoor dat de pensioenleeftijd weer naar 65 jaar gaat, en hebben aangetoond dat dat betaalbaar is voor de komende vier jaar en op de lange termijn. Rest voor de andere partijen enkel een politieke keuze: we moeten weer goed voor onze ouderen gaan zorgen."

Toekomst

Van Rooijen voelt zich thuis in de politieke arena, en kijkt er naar uit om de komende jaren in de Tweede Kamer te zitten. "Ik ben gezond van lijf en leden en heb er plezier in. Het is mooi om met mijn kennis en ervaring een rol te kunnen spelen." Hij benadrukt dat 50PLUS geen one-issuepartij is. "Natuurlijk wordt er veel gesproken over de pensioenen, maar vergis je niet: we strijden niet voor onszelf, maar voor de generaties die na ons komen. Ik ben zelf vader van drie kinderen en opa van zeven kleinkinderen. Voor hén doe ik het, en voor hen heeft mijn partij ook een breed programma opgesteld."


Deze campagnetijd is volgens Van Rooijen het leukst van de politiek. "Ik houd van het contact met de mensen, en het is goed om uit al die gesprekken dingen mee te nemen voor in de Kamer. Ook na de vijftiende hoop ik nog veel de regio in te gaan, om de stem van de burgers te laten horen in Den Haag."

Uit de krant

Uit de krant