Vertegenwoordigers van ondernemers, gemeente Oegstgeest, brandweer en politie tonen trots de ster. | Foto Willemien Timmers
Vertegenwoordigers van ondernemers, gemeente Oegstgeest, brandweer en politie tonen trots de ster. | Foto Willemien Timmers

Derde ster voor Lange Voort

Algemeen Ondernemers

Afgelopen maandag, 6 maart, vond er in restaurant De Jonger een feestelijke bijeenkomst plaats. Winkelcentrum Lange Voort ontving daar de derde ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

Door Willemien Timmers

Het veiligheidstraject werd in 2010 in gang gezet. Het winkelcentrum ontving in november 2014 de tweede ster en is sindsdien hard aan het werk gegaan om de veiligheid in het gebied nòg verder te verbeteren. Daarbij worden ze geholpen door het KVO, die ondernemers, gemeenten, brandweer en politie helpt om gezamenlijk afspraken te maken om overlast, criminaliteit en onderhoud aan te pakken. De veiligheidsproblemen worden in kaart gebracht, oplossingen gezocht en maatregelen genomen.

Burgemeester Emile Jaensch sprak trots te zijn op alle betrokkenen. "Zo'n derde ster, die behaal je enkel en alleen omdat je het zelf echt wilt. Het valt of staat met ondernemers die er echt voor willen gaan. Er zit even wat tijd tussen de tweede en de derde ster, maar dat komt met name door de bestuurswissel in de winkeliersvereniging. Het nieuwe bestuur heeft deze taak met verve opgepakt." Om de derde ster te verkrijgen zijn zichtlijnen gecreëerd en donkere plekken verlicht. "Het resultaat mag er zijn: in het laatste jaar zijn er geen inbraken en ook geen pogingen daartoe in het winkelcentrum geweest. Lieden die hier niet moeten zijn, blijven weg." Er kunnen vijf sterren behaald worden. "Na de derde ster is er meer," sprak de burgemeester. "We blijven het centrum helpen om veiliger te worden en te blijven, maar ondertussen zijn we trots op de derde ster, dat is in de regio al heel behoorlijk."

Adviseur Maarten Duijn van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) was erg te spreken over de deelnemers. "Je ziet dat de ondernemer hier verder kijkt dan zijn kassa."

"Er wordt door de ondernemers niet achteraf geschakeld, maar er worden vooral maatregelen genomen. Zo zag ik deze winter grote billboards bij het centrum met de oproep om extra op te letten tijdens de donkere dagen. Geweldig!"
Duijn legde uit dat, ook al zijn inbraken en overvallen zeldzaam, de impact ervan zeer groot is. "Door middel van e-learning helpen wij ondernemers en werknemers om voorbereid te zijn op zulke situaties. Dat is ook goed voor nieuwe employées. Chapeau voor alle betrokkenen, jullie hebben zelfs de moeilijkste testen goed volbracht."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant