Raadsleden Boris Kocken (Oegstgeest) en Ruud Bouter (Zoeterwoude) stellen vragen op voor latere discussie. | Foto Willemien Timmers
Raadsleden Boris Kocken (Oegstgeest) en Ruud Bouter (Zoeterwoude) stellen vragen op voor latere discussie. | Foto Willemien Timmers

Regio bezint zich op bestuurlijke toekomst

Politiek

Op 15 februari kwamen raadsleden en collegeleden van Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Voorschoten en Oegstgeest bijeen in De Gouden Leeuw in Voorschoten om verder te praten over de bestuurlijke toekomst van de Leidse Regio.


Door Willemien Timmers

Vanaf het najaar van 2015 is de stuurgroep Leidse Regio 2027 al bezig met een toekomstvisie voor deze Leidse regio. Dit toekomstvisie-proces bevindt zich op dit moment in de beeldvormende fase. "De fase van vragen stellen, horen en verkennen welke samenwerkingsvormen er in het land zijn," aldus projectleider Esther Peters. "In deze fase moeten de gemeenten bepalen welke eisen de Leidse regio stelt aan een nieuwe samenwerkingsvorm, om te komen tot een verkenning welke samenwerkingsvorm het beste zou passen bij de Leidse regio en de opgaven en ambities die de Leidse regio heeft met elkaar. En in deze fase moet ook gehoord worden welke wensen inwoners, bedrijven en instellingen hebben als het gaat om verbeterde bestuurlijke samenwerking tussen deze gemeenten."
In De Gouden Leeuw vond in een volle zaal een goed georganiseerd programma plaats. Eerder voerden de raden in eigen kring al discussies over de bestuurlijke toekomst van hun gemeente.
Hoogleraar innovatie en regionaal bestuur Marcel Boogers noemde de kern van zijn bevindingen: "Het is opvallend dat de regiogemeenten het allemaal met elkaar eens zijn: 'Ja, we hebben problemen die we samen moeten oppakken. Ook moeten we regionaal knopen doorhakken, en op regioniveau de belangen van de inwoners behartigen.' Tegelijkertijd is er bij allen een 'maar', dat er wel aandacht moet zijn voor de 'couleur locale' van de dorpen, buurten en wijken." Hij sprak over de angst van de vier kleinere gemeenten dat Leiden gaat domineren.       

Hoogleraar innovatie en regionaal bestuur Marcel Boogers: "Er moeten garanties komen dat het karakter van de verschillende dorpen blijft. Het is een lastig proces om een balans te vinden, zodat er eenheid in verscheidenheid is. Er is geen ideaal model, want niet alles werkt overal hetzelfde. Dat wat werkt in Dordrecht, werkt hier misschien niet. We kunnen wel leren van het evenwicht dat andere regio's gevonden hebben."
Boogers sprak verder over de neiging van groepen burgers om mensen te verketteren die denken in regionale slagkracht. "Andersom krijgen anderen het stempel 'conservatief' als ze alleen oog hebben voor de menselijke maat."
Raadsleden uit verschillende gemeenten namen de aanwezigen mee in de door hun gekozen vorm van bestuurlijke samenwerking. Van lichte samenwerking in de regio Amersfoort ('De spelregels zijn soms nog belangrijker dan de thema's), tot een fusie van gemeenten tot Súdwest-Fryslán. Vertegenwoordigers van deze laatste gemeente: "We dachten dat iedereen plat voor deze fusie zou gaan liggen, maar dat viel ons enorm mee."

In Voorschoten werd door de verschillende vertegenwoordigers aandachtig geluisterd, waarna ze met elkaar in gesprek gingen om vragen op te schrijven voor de afsluitende discussieronde.

Op 7 maart vindt er in Corpus Oegstgeest opnieuw een bijeenkomst plaats, maar dan met inwoners, bedrijven en instellingen uit de Leidse regio. Op deze avond kunnen raadsleden rechtstreeks van hen horen hoe zij aankijken tegen de regionale opgaven en ambities die er liggen, wat zij daar zelf aan kunnen bijdragen maar ook wat zij daarbij van hun besturen verwachten.
Ook kunnen burgers en bedrijven tijdens die bijeenkomst laten weten welke zaken zij bij een intensievere samenwerking van belang vinden.

De vijf regio-colleges en -raden vergaderen de komende maanden verder over hun bestuurlijke toekomst. Het streven is om rond de zomer daar een besluit over te nemen.

Uit de krant

Uit de krant