Peter van Beurden ontvangt uit handen van Els van Leuken de Willibrordpenning. | Foto Bert Gerritsen
Peter van Beurden ontvangt uit handen van Els van Leuken de Willibrordpenning. | Foto Bert Gerritsen

Willibrordparochie neemt afscheid van Peter van Beurden

Human Interest

Zondag 5 februari was de laatste keer dat pastoraal werker Peter van Beurden voorging tijdens de zondagse mis in de H. Willibrordkerk van Oegstgeest.

De kerk was goed vol en na afloop ontving Peter van Beurden uit handen van Els van Leuken namens de pastoraatgroep en de beheercommissie de Willibrordpenning. Het afscheidscadeau namens alle parochianen was een bijzondere toevoeging aan de verzameling kerken: een 3D-print van de H. Willibrordkerk. Die dag kreeg Peter nog een kerkje erbij gemaakt door de kinderen van de Kinderwoorddienst.


Tijdens zijn laatste preek gaf hij zijn toehoorders mee dat zij als het zout zijn en hun kracht niet mogen verliezen. En het boodschappenlijstje van God met de 10 geboden, de 7 werken van barmhartigheid en de 8 zaligsprekingen niet mogen vergeten. Hij noemde zichzelf een overgangspastor in roerige tijden.
De kinderen hadden ook een mooie slinger gemaakt voor de scheidende pastor met daarop in allerlei talen woorden om gedag te zeggen. Vooral het 'adios' vond Peter mooi omdat het betekent 'Ga met God'. Peter: "Ik verdwijn, maar jullie gaan door met God in welke vorm dan ook."

Voor de nieuwe bestuurskamer liet Peter een eigen gemaakte creatie achter met een boodschap: een drieluik met sleutels aan de zijkant en in het midden de tekst 'where is the key?'

Kortom: verlies nooit je sleutel. "We zijn zelf onze eigen sleutel," bedoelde hij. Dit kunstwerk refereert aan de tijd dat Peter in de verpleging werkte.
Aan het einde van de mis zongen de leden van het Gemengd Koor speciaal voor Peter een prachtig Engels gezang vanaf het hoogkoor. Aansluitend aan de mis was er in de Jenaplan school De Kring koffie met taart en de gelegenheid om Peter persoonlijk gedag te zeggen en te zingen. Pastoor Michel Hagen bedankte Peter officieel voor alles wat hij voor de parochie heeft betekend en wenste hem alle goeds toe.
Peter van Beurden maakte vijf jaar deel uit van het pastoraal team van de parochie H. Augustinus. "Vooral zijn creativiteit, humor en duidelijk taalgebruik zullen we in Oegstgeest missen de komende periode," aldus een gemeentelid. Over zijn opvolging is nog niets bekend.

Uit de krant

Uit de krant