Afbeelding

Geboorteplaats Oegstgeest

Algemeen Kort nieuws

Oegstgeest heeft een burgemeester die actief is op Social Media. Afgelopen week plaatste hij op Facebook een bericht van de gemeente Amstelveen, die gaat onderzoeken of het een deel van het lokale ziekenhuis tot Amsterdams grondgebied kan laten verklaren, om tegemoet te komen aan de wens van ouders uit de buurgemeente Amsterdam.

Door Willemien Timmers

"Je hele leven word je immers herinnerd aan de plek waar je wiegje stond. En de 'trots' om het kind in de eigen woonplaats te laten registreren is nu eenmaal best groot," zo schreef hij.

Tijdens de raadsvergadering van afgelopen donderdag wilde VVD-raadslid Sven Spaargaren naar aanleiding van deze Facebook-post van de burgemeester weten of iets dergelijks ook niet mogelijk is in een Leids ziekenhuis. Hij liet weten zelf in het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen geboren te zijn, en tussen de regels door was te horen dat hij liever telkens 'Amsterdam' dan 'Amstelveen' bij zijn geboorteplaats zou willen invullen. "Is het niet mogelijk een verloskamer in een Leids ziekenhuis tot Oegstgeester grondgebied te verklaren?" vroeg hij zich af. Emile Jaensch had inmiddels zijn huiswerk gedaan en was tot de conclusie gekomen dat een dergelijke constructie juridisch 'een zeer zware bevalling' zou worden. "Als het zo makkelijk was, was het vast al eerder gedaan. De regels voor herindeling gelden niet voor kamers, alleen voor territoria." Het is sinds 2011 wel mogelijk om aangifte te doen in de woonplaats, maar dan moet nog steeds de werkelijke geboorteplaats van het kind worden opgegeven.
"Een andere suggestie is om kraamkamers in Oegstgeest te creëren. Overigens kan men er in sommige gevallen ook voor kiezen om thuis te bevallen. Dan is de geboorteplaats wel Oegstgeest."


Blowende jongens met nepvuurwapen aangehouden

politie n De politie heeft zondagavond twee minderjarige jongens aangehouden.

De jongens zaten te blowen op het plein van een kinderdagverblijf aan het Lavendelhof. Tijdens de drugscontrole bleek één van de jongens een nep-vuurwapen in zijn zak te hebben, en ook een col (sjaal). Tevens had hij een rol duct-tape in zijn bezit

De politie heeft beide jongens aangehouden. De jongen met de verboden spullen op zak moest een nacht blijven op het politiebureau. De andere jongen heeft een bekeuring gekregen voor artikel 461 ('verboden toegang' - oftewel je zonder toestemming of rechten op andermans grondgebied bevinden).

Uit de krant

Uit de krant