Mevrouw Neuteboom werd gefeliciteerd door burgemeester Emile Jaensch. | Eigen foto
Mevrouw Neuteboom werd gefeliciteerd door burgemeester Emile Jaensch. | Eigen foto

Mien Neuteboom viert honderdste verjaardag

Human Interest

Mevrouw Mien Noteboom was op 18 januari jarig. Burgemeester Emile Jaensch feliciteerde haar met haar honderdste verjaardag.

Door: Wil van Elk

Drie goudkleurige ballonnen op de voordeur toonden het magische getal van honderd. Een roze loper leidde burgemeester Emile Jaensch naar het huisje waar de jarige al meer dan 55 jaar woont. Mevrouw Neuteboom vindt aandacht leuk en ze was heel blij met zijn bezoek. "We hadden een leuk gesprek!".

Verbazing

De burgemeester sprak later zijn verbazing uit over de vitaliteit van de eeuweling. "Ik ben altijd heel sportief bezig geweest met gym, fietsen, schaatsen en zwemmen," vertelde de in Leiden geboren mevrouw Neuteboom-van der Nat. "Mijn man en ik dronken altijd gezellig een glas sherry voor het eten, nu is dat dagelijks een glaasje witte port. Ik slik de laatste tijd een pilletje tegen de hoge bloeddruk en een maagtabletje." Het gezin kreeg twee dochters. "Ik heb vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen; de jongste is vijf," vertelde ze trots. Haar oudste kleinzoon memoreerde haar dagelijkse regelmaat, de rust die zij na de lunch neemt, en reinheid. Hij vond de gebeurtenissen in het leven van zijn oma heel indrukwekkend.

Liefde

Het was liefde op het eerste gezicht toen ze haar man tegenkwam in de duinen. "Ik was zestien en hij een jaar ouder. We zijn getrouwd in 1941, in juli 2016 was dat 75 jaar geleden; hij was toen in militaire dienst. Je kon niets kopen in die tijd. Van de punten van mijn moeder kon ik spullen kopen om mijn bruidsjurk te maken. Ook de corsages voor de gasten heb ik zelfgemaakt. Onze twee dochters zijn daar nog steeds verbaasd over. We kochten een nieuw huis aan de Goejestraat bij de Hoge Rijndijk waar we 24 jaar hebben gewoond. Ik had al een tijdje gespaard en spullen verzameld voor mijn uitzet.

In de oorlog viel er een bom in een zijstraat. Alle ramen waren kapot in de straat. De mannen hebben dat gerepareerd. Ze waren verkleed als vrouw om niet opgepakt te worden door de Duitsers."

"Mijn man was hoofdadmini­strateur, en jarenlang hoofd personeelszaken bij de Universiteit van Leiden. Na veertig dienstjaren stopte hij met werken, hij ging op zijn 58ste met vervroegd pensioen, en werd benoemd als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau", en trots wees ze op de oorkonde die ingelijst aan de muur hangt. "Hij is 33 jaar geleden overleden, hij was 67 jaar."

Portiek

"We hebben nooit in een oud huis gewoond. We zijn hier in Oegstgeest 55 jaar geleden komen wonen en het huis is nog zoals het toen werd opgeleverd en de enige als huurhuis. De enige nog in dit blok dat niet is verbouwd en nog een portiek heeft waar je lekker droog staat als het regent. Ik ben wel in het vernieuwde Hofwijck wezen kijken, maar ik blijf liever hier wonen. Lekker dicht bij de winkels en ik heb een mooi uitzicht op het molentje."

Een week na haar verjaardag staat het huis nog vol met bloemen, een bewijs van alle aandacht die zij kreeg.

Uit de krant

Uit de krant