Agniet van der Heijden-Kooloos, Jacqueline van Arend-Koelman en Mirjam van der Wouden-Meijer bladeren door boeken vol herinneringen. | Foto Willemien Timmers
Agniet van der Heijden-Kooloos, Jacqueline van Arend-Koelman en Mirjam van der Wouden-Meijer bladeren door boeken vol herinneringen. | Foto Willemien Timmers

Gemengd koor St. Willibrord viert veertigjarig jubileum

Algemeen

Veertig jaar geleden, in februari 1977, werd het Gemengd Koor St. Willibrord opgericht om de vieringen en hoogfeesten van de H. Willibrordparochie in Oegstgeest te ondersteunen. Nu, in het feestelijke jubileumjaar 2017, blikken drie leden van het eerste uur, Agniet van der Heijden-Kooloos, Mirjam van der Wouden-Meijer en Jacqueline van Arend-Koelman terug op de afgelopen vier decennia, waarin zij elkaar elke week ontmoetten op het koor, dat voor hen een tweede familie is.

Door WIllemien Timmers

Bij de oprichting in februari 1977 begon de groep als 'het creatieve koor'. "Dat was toen een hele hippe manier om iets moderns aan te duiden," herinnert Mirjam (dochter van de schoenmaker in de De Kempenaerstraat) zich lachend. Het gemengde koor werd opgericht door Dirk Koster en Jos Zwetsloot. "Hele families waren lid," vertelt Agniet, die opgroeide als dochter van de Oegstgeester architect Kooloos. "Ook de mijne. Elke dinsdagavond repeteerden we met het koor, net als nu nog steeds."
De drie dames zijn vanaf het allereerste begin lid. Samen bladeren ze aan de keukentafel van Mirjam fotoalbums vol muzikale herinneringen door. Elke pagina brengt wel een anekdote met zich mee. "Eigenlijk zijn we met elkaar vergroeit," grapt Jacqueline, wiens vader loodgieter was, en een smederij in het dorp had. "De sfeer is altijd goed, en we delen al jaren lief en leed." Of het koor door de jaren heen ook een huwelijksmarkt is geweest? Daar moeten de dames even over nadenken, maar nee. Vaste relaties heeft het koor niet voortgebracht.

In het oude patronaatsgebouw, het huidige La France, vonden eind jaren zeventig de repetities plaats in onder andere de oude bibliotheek. Later verhuisde het koor, toen al gemengd koor St. Willibrord genaamd, naar de 'bij-sacristie' in de H. Willibrordkerk. Samen praten de vriendinnen over het 'rijke Roomse leven' dat zij als kind gekend hebben, en dat nu anders, maar met zeker zoveel bezieling wordt beleefd.
Alhoewel de lat voor wat betreft het zangtalent nooit bewust hoog is gelegd, heeft het koor, dat overigens nog veel leden vanuit de eerste jaren kent, inmiddels een mooi niveau bereikt. Iedere tweede zondag van de maand zingt het koor tijdens de vieringen van de parochie, daarmee de andere drie koren afwisselend. Ook wordt er gezongen op hoogtijdagen, en het jaarlijkse hoogtepunt is het altijd bijzondere kerstconcert.
"We hebben door de jaren heen een prachtig repertoire opgebouwd," vertelt Agniet. "Zo zingen we liederen van Huub Oosterhuis en Antoine Oomen, maar ook veel Engelse koormuziek en diverse missen. Ook zingen we muziek van eigentijdse componisten zoals Rutter en Gjeilo." "We zijn erg blij met de sturing die onze dirigente, Mijke de Ru, hieraan al vanaf 1987 geeft. Zij laat ons ook werken van Bach en Haydn prachtig uitvoeren. Bovendien zorgt onze vaste organist en pianist Martin Gordijn er al vanaf 1990 voor dat we eersteklas begeleid worden."

Het dertigkoppige koor (door de jaren heen is het ledenaantal ongeveer gelijk gebleven) heeft een goede verdeling tussen mannen en vrouwen. "Daarom kunnen we zelfs achtstemmig zingen."
Binnen 'de vriendenclub' heeft ieder zo zijn eigen taak. Zo zijn er die al jaren iedere dinsdag de koffie klaarzetten, maar zijn er ook die het jaarlijkse koorweekend organiseren. Daarnaast zijn er door de jaren heen behoorlijk wat (internationale) concerten op touw gezet. Zo is er onder andere gezongen in Frankfurt an der Oder (Duitsland), Le Mas d'Agenais (Frankrijk) en Canterbury (Engeland). "Ook hebben we vaak in de buurt gezongen."

2017 wordt een bijzonder jaar voor het Gemengd Koor St. Willibrord. Op zondag 12 februari wordt het jubileumjaar feestelijk geopend tijdens de mis van 11.00 uur in de Willibrordparochie aan de Rhijngeesterstraatweg. Na afloop van deze viering is er koffie en thee met wat lekkers.

Op zondag 21 mei is er 's middags om 15.00 uur een jubileumconcert. Ook zal het koor op zes zondagen de kerken in de andere parochiekernen bezoeken.
www.willibrordkooroegstgeest.nl

Uit de krant

Uit de krant