De plek waar de brug moet komen. | Foto Willemien Timmers
De plek waar de brug moet komen. | Foto Willemien Timmers

Rechter vernietigt besluit gemeenteraad

Politiek

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft in mei vorig jaar ten onrechte besloten om een verzoek tot opheffen geheimhouding van een beleidsstuk niet ontvankelijk te verklaren. Afgelopen week werd deze uitspraak bekend in de beroepszaak bij de Rechtbank in Den Haag, die nu heeft bepaald dat iemand die een Wob-verzoek indient wel degelijk om opheffing geheimhouding mag vragen.

Frank Dankers, die al vanaf mei 2015 probeert het stuk boven water te krijgen, kijkt met gemengde gevoelens naar de uitspraak. "Het gaat al lang niet meer om het document. Aan de orde is hoe deze gemeenteraad met de geheimhoudingsprocedure omgaat, en dat is ongekend slordig. Als raad moet je ervan bewust zijn dat geheimhouding de vrijheid van meningsuiting beperkt. Dat vereist een kritisch vermogen tegenover het College. De raad moet hier een alerte waakhond zijn, geen schoothondje van het College. Een uitzondering is Lokaal die als enige fractie tegen het besluit stemde dat nu door de rechter is vernietigd."
Het document in kwestie betreft een juridisch advies van de landsadvocaat Pels Rijcken uit 2014 dat ten grondslag ligt aan het besluit van de Colleges van Leiden en Oegst­geest om het ontwerpbestemmingsplan voor een tweede ontsluiting van de wijk Poelgeest in te trekken. Meerdere Wob-verzoeken om het stuk inzake 'Brug Poelgeest' openbaar te maken waren geweigerd omdat in Oegstgeest geheimhouding was opgelegd. En juist die geheimhouding was procedureel onjuist door de raad bekrachtigd zodat deze al in maart 2015 was vervallen. Ondanks dat de Commissie Bezwaarschriften dit herhaaldelijk had vastgesteld is de raad, op dringend advies van wethouder Tönjann, blijven vasthouden aan de status van geheimhouding.
De rechtszaak was inmiddels voor de raad een achterhoedegevecht geworden omdat het College in oktober vorig jaar onverwacht had gezegd dat op het stuk geen geheimhouding meer rust. Opmerkelijk is dan ook dat in de uitspraak valt te lezen dat de raad hierin de lijn van het College volgt. Dit terwijl de raad tot dan toe altijd had volgehouden dat geheimhouding onverkort van toepassing was.


Het is overigens nog maar de vraag of het juridisch advies openbaar wordt omdat het College het stuk inmiddels 'voor intern beraad' heeft verklaard. Wel lijkt het College van Leiden geen echte problemen te zien in openbaarmaking, maar ziet 'vanuit het oogpunt van goed nabuurschap' met Oegstgeest geen ruimte dit te doen.

Uit de krant

Uit de krant