Brede School Het Dok heeft op 1 oktober 2017 nog niet genoeg leerlingen. | Archieffoto: Wil van Elk
Brede School Het Dok heeft op 1 oktober 2017 nog niet genoeg leerlingen. | Archieffoto: Wil van Elk

Spannende tijden voor Het Dok

Politiek

Voorzitter Emil Broesterhuizen van het schoolbestuur van algemeen bijzondere brede basisschool Het Dok in Nieuw-Rhijngeest luidde afgelopen donderdag in de raadscommissie Ruimte de noodklok.

Als er niets gebeurt moet deze snelgroeiende school volgend jaar zomer sluiten, omdat het op 1 oktober 2017 nog geen 298 leerlingen zal hebben. Dat is de stichtingsnorm voor nieuwe scholen.

"Dit najaar hebben we waarschijnlijk 245 leerlingen die bij ons ingeschreven staan, maar dat is niet voldoende," zo sprak de voorzitter. "De acht jaar vertraging in de bouw van Nieuw-Rhijngeest, hebben ook voor vertraging gezorgd in de groei van de school."
De bloeiende school, die in mei van dit jaar een positief inspectierapport ontving en pas twee jaar geleden naar het nieuwe gebouw verhuisde, kreeg eerder van het ministerie al vijf jaar uitstel. Maar dat blijkt nu helaas niet voldoende. "We gaan nog wel terug naar het ministerie om voor de tweede maal extra tijd aan te vragen, maar dat is hoogst ongebruikelijk. Toch geef ik ons meer dan vijftig procent kans, dat we opnieuw uitstel krijgen. in 2019 zitten we ruim boven de driehonderd leerlingen."
Broesterhuizen gaf aan samen met de stichting Openbaar Primair Onderwijs Oegstgeest (OPOO) naar een oplossing te hebben gezocht. "Een fusie of samenwerkingsverband met hen zou voor ons hét redmiddel zijn. Toch ziet de OPOO dat niet zitten; zij hebben zich teruggetrokken uit het overleg."
Voorzitter Broesterhuizen vertelde dat er met veel andere schoolbesturen gesproken is, zoals met de Oegstgeester Jenaplanschool De Kring en een Haagse stichting. "De gesprekken met De Kring waren goed, maar zij konden de lange termijn gevolgen van een fusie niet overzien. Daar ketste het op af."
"Het stemt ons droevig om vast te stellen, dat Het Dok als bewijsbaar en bewezen levenskrachtige school kan sneuvelen, omdat wet- en regelgeving ons klem zetten," laat het schoolbestuur in een reactie weten. "De regels zijn niet toegesneden op de situatie waarin Het Dok verkeert en die het gevolg is van de crisis in de bouw. Wij doen een beroep op de gemeente en de gemeenteraad om zich sterk te maken voor de continuïteit van Het Dok." (WT)

Uit de krant

Uit de krant