Opa Kaas (Teus van Bommel) neemt afscheid van de weekmarkt in Oegstgeest. | Foto: Wil van Elk.
Opa Kaas (Teus van Bommel) neemt afscheid van de weekmarkt in Oegstgeest. | Foto: Wil van Elk.

Afscheid Opa Kaas

Zakelijk

Teus van Bommel, Opa Kaas, stond 27 december 2016 voor het laatst achter 'zijn' kraam op de weekmarkt in Oegstgeest.

Door Wil van Elk

Kaasman Teus van Bemmel staat al meer dan veertig jaar op de weekmarkt in Oegstgeest, sinds de oprichting. "Nooit ziek geweest en nooit verzaakt ", vertelde hij, glimlachend als altijd. "Volgende week voor het laatst en dan vrijdag afscheid van de marktplek in Rotterdam", vertelde hij. Zijn zoon Koos, de middelste van de drie zoons, neemt het van hem over. "Hij heeft zelf al een kraam in Woerden en Berg-Ido-Ambacht en medewerker Arno 'doet' Oegstgeest." Het gezin Van Bemmel heeft acht kinderen en negentien kleinkinderen. De oudste van vijf dochters is helaas overleden. "Koos is de vierde generatie in de kaashandel", zei Teun trots.

Zijn klanten informeerde hij over zijn afscheid met een kaart: "Beste klant, na zestig jaar geef ik het kaasmes door aan Arno en Koos. Bedankt voor het in mij gestelde vertrouwen! Vriendelijk groeten, Teus van Bemmel (opa Kaas)".

Hoewel hij rustiger aan gaat doen, "wegens de gezondheid van mijn vrouw", is stilzitten geen optie voor de kaasman. "Ik blijf nog in de kaashandel bezig, dat heb ik altijd al gedaan. Mijn vader vertelde altijd dat ik in de kinderstoel daar al mee bezig was en het geldgebaar maakte met duim en wijsvinger", vertelde hij lachend. Hij heeft een eigen ouderwets kaaspakhuis waar de kaas 'natuurgerijpt' wordt. "De kaas is daarmee smaakvoller. Misschien dat ik nog ga uitbreiden op biologisch gebied."

Uit de krant

Uit de krant