Hier moet de brug komen die de gemoederen behoorlijk bezig houdt. | Archieffoto Willemien Timmers
Hier moet de brug komen die de gemoederen behoorlijk bezig houdt. | Archieffoto Willemien Timmers

Raad geeft voor rechter toe: Procedure bruggeheim was fout

Politiek

Afgelopen vrijdag gaf de gemeenteraad van Oegstgeest bij monde van zijn advocaat toe dat er in maart 2015 een procedurele fout was gemaakt. Hierdoor was er al ruim anderhalf jaar geen sprake meer van geheimhouding op een advies van Pels Rijcken dat ten grondslag heeft gelegen aan het intrekken van het bestemmingsplan van de 'Brug Poelgeest'.

De Raad volgt hiermee het standpunt van het college dat dit al in oktober in een andere procedure had toegegeven. Hoewel de Commissie Bezwaarschriften al in december 2015 had aangetoond dat de gemeenteraad de door het college opgelegde geheimhouding te laat had bekrachtigd, is de raad opmerkelijk laat en pas voor de rechter overstag gegaan. De gemeenteraad stelde in de vergadering van 24 november zich nog op het standpunt dat de geheimhouding onverkort van kracht was. Vermoedelijk is in het gedeelte achter gesloten deuren besloten dat dit niet meer vol te houden was, mede door een recente uitspraak van de Raad van State in een soortgelijk geval.
Aanleiding voor de rechtszaak was het besluit van de raad om een inwoner van Poelgeest die de raad had verzocht de geheimhouding op te heffen, niet ontvankelijk te verklaren omdat een specifiek belang zou ontbreken. Dit gebeurde mede op uitdrukkelijk verzoek van wethouder Tönjann die de raad in de vergadering van 26 mei op hart drukte dat de geheimhouding 'in het belang van het vervolgproces' was.

Dezelfde wethouder verraste de raad in oktober met de beslissing van het college in een Wob-verzoek, dat de geheimhouding tóch was vervallen. In deze situatie bleef de gemeenteraad opgezadeld met een juridisch achterhoedegevecht dat zich afgelopen vrijdag bij de bestuursrechter afspeelde. De niet-ontvankelijkheidsverklaring was namelijk door de raad ingezet als een middel om niet aan de kwestie van de geheimhouding te hoeven toekomen. Dat hiervoor een eigen besluit uit december moest worden herroepen zonder de betrokkene in de bewaarprocedure daarover in te lichten, werd op de koop toegenomen. De Commissie Bezwaarschriften velde over deze praktijk een hard oordeel: door dit na te laten heeft de gemeenteraad gehandeld in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur. "Zo heb ik dat ook ervaren," aldus Frank Dankers die als inwoner van Poelgeest al meer dan anderhalf jaar pogingen doet om de beweegreden van het intrekken van het bestemmingsplan boven water te krijgen. "Het is natuurlijk de vraag of de rechter dit oordeel overneemt, maar voor mij heeft deze treurige vertoning van raad en college een bittere nasmaak nagelaten. Er is onnodig geld en energie besteed om te proberen een fout onder de pet te houden. Zo ga je als gemeente niet met de belangen van burgers om".

De rechter doet over zes weken uitspraak.

Uit de krant

Uit de krant