Afbeelding

Geheimhouding 'brug Poelgeest' vervallen; onduidelijkheid blijft

Algemeen Politiek

politiek ♦ Er rust geen geheimhouding meer op het juridisch advies van Pels Rijcken uit oktober 2014 aangaande de 'brug Poelgeest'. Deze onverwachte mededeling aan de Raad bevond zich tussen de ingekomen stukken bij de raadsvergadering van 27 oktober. Het bewuste juridisch advies is vermoedelijk de reden geweest om de bestemmingsplanprocedure voor de tweede ontsluiting van de wijk Poelgeest begin 2015 in te trekken.

Er zijn drie Wob-verzoeken, drie adviezen van de Commissie Bezwaarschriften, twee verzoeken om de geheimhouding op te heffen én een nog lopend beroepsprocedure voor nodig geweest om het college tot dit besluit te brengen. Niet dat de bestuurlijke mist rond de besluitvorming nu is opgetrokken: er is door de gemeente direct een beroep gedaan op artikel 11 van de Wob door het stuk 'voor intern beraad' te bestempelen.

Het lijkt erop dat gemeenteraad en college van Oegstgeest fout op fout hebben gestapeld bij de geheimhouding van de stukken 'Brug Poelgeest' en dat daarbij ook de adviezen van de Commissie Bezwaarschriften stelselmatig zijn genegeerd. In december vorig jaar had de Commissie Bezwaarschriften in een van de procedures al geconcludeerd dat de gemeenteraad van Oegstgeest de door het college op 17 maart 2015 opgelegde geheimhouding niet op tijd heeft bekrachtigd. Hierdoor was de geheimhouding al na negen dagen definitief vervallen.

Ondanks dat deze conclusie bekend was heeft de Raad op 17 december vorig jaar, wederom achter gesloten deuren en op dringend advies van wethouder Tönjann, unaniem besloten 'het genomen besluit tot bekrachtiging van de geheimhouding op te stukken niet te heroverwegen'. Aanleiding was een verzoek van een inwoner van de wijk Poelgeest aan de gemeenteraad om de geheimhouding op te heffen. In een daaropvolgende bezwaarprocedure heeft de raad dit besluit zelfs weer vernietigd en vervangen door een besluit om de aanvrager niet ontvankelijk te verklaren omdat hij als inwoner van de wijk Poelgeest 'geen specifiek belang' zou hebben bij opheffing van de geheimhouding. Bezwaar maken was daarom volgens de raad niet mogelijk. De geheimhoudingskwestie zelf hoefde zo niet aan de orde te komen. Terwijl die geheimhouding dus feitelijk al vervallen was.


Zolang geheimhoudingplicht bestaat kan volgens de Gemeentewet over een onderwerp niet in het openbaar worden gediscussieerd, deskundigen geraadpleegd of met direct belanghebbenden worden gesproken. Dat kan nu dus wel (en juridisch dus al vanaf 26 maart 2015). De inwoners van de wijk Poelgeest moeten afwachten of de gemeenteraad van de nieuwe omstandigheid gebruik wil maken. Tot die tijd blijft het antwoord op de vraag waarom het ontwerpbestemmingsplan uit 2013 plotseling is ingetrokken in nevelen gehuld.

Uit de krant

Uit de krant