Simon Vogel (l) stopt als fractievoorzitter. Frits van Dissel volgt hem op. | Foto Willemien Timmers
Simon Vogel (l) stopt als fractievoorzitter. Frits van Dissel volgt hem op. | Foto Willemien Timmers

Leefbaar Oegstgeest gaat verder als Hart voor Oegstgeest

Algemeen Politiek

politiek ♦ Wat de 'snelle afkorting' van Hart voor Oegstgeest moet worden, daar is men het nog niet over eens. 'Hart', HVO, HO en zelfs H2O kwamen tijdens de laatste raadsvergadering langs. Waar men het in de volle breedte van Leefbaar Oegstgeest wél over eens was, was dat de plaatselijke politieke partij toe was aan een nieuwe naam, met daarbij een nieuwe fractievoorzitter en een frisse focus op de toekomst.


Door Willemien Timmers

"We willen bezig zijn met Oegstgeest, en de kansen die er liggen in dit dorp. Dan is het heel vermoeiend als je bij allerlei bijeenkomsten een verkeerd of negatief stempel krijgt," legt Frits van Dissel, de nieuwe fractievoorzitter van de partij, uit. "Als Leefbaar Oegstgeest hadden we last van de sentimenten die er om de term 'leefbaar' hangen. Als vanzelf kom je dan in een hoekje terecht waar je niets mee te maken hebt," vult de oude fractievoorzitter, Simon Vogel, hem aan. "Vandaar dat we besloten hebben onze naam te veranderen in Hart voor Oegstgeest."

'Van onderaf'

"Oegstgeest gaat ons immers aan het hart," vertelt Van Dissel verder. "Dat is te zien in ons verkiezingsprogramma waar we onverminderd achter staan. We zijn een partij die niet langs de kant kabaal wil maken, maar, samen met de burgers van Oegstgeest, van 'onderaf' een bijdrage willen leveren aan Oegstgeest. We willen ons constructief voor het dorp inzetten; het groene en dorpse karakter behouden."

Simon Vogel had aan het begin van deze raadsperiode al aangegeven waarschijnlijk niet de gehele periode vol te maken. "Simon is tien jaar lang zeer actief geweest, waarvan vijf jaar als fractievoorzitter. Daar zijn we hem erg dankbaar voor. Ook trouwens voor het feit dat hij voorlopig nog in de raad blijft zitten, en we hem als financieel expert kunnen blijven raadplegen," vertelt van Dissel. Volgens de nieuwe fractievoorzitter komt de wissel op een logisch moment, nu de accenten in de politiek zich aan het verleggen zijn van het op orde krijgen van de financiën naar samenwerking in de regio. "Het is jammer dat door de financiële positie van Oegstgeest alle geldelijke aspecten van diverse onderwerpen zoveel aandacht moesten krijgen," moet Simon Vogel van het hart. "Van belang is nu dat we werken aan financiële duurzaamheid, en vanuit daar verder werken. Duurzame plannen bijvoorbeeld, die niet financieel duurzaam zijn, moeten we als gemeente niet gaan ondernemen. Op dit gebied kunnen we beter de initiatieven 'van onderaf' aanmoedigen."

Fietsenproject

Frits van Dissel noemt in het kader van plannen vanuit het dorp aanmoedigen het fietsenproject voor vluchtelingen, dat door fractiegenoot Jaap van den Broek werd opgezet. "Zo'n project past bij Hart voor Oegstgeest. We helpen vluchtelingen, en zijn ondertussen vanwege onze betrokkenheid ook op regionaal niveau betrokken bij instanties die zich met de vluchtelingenproblematiek bezighouden. Dat werkt."

Telkens maken beide heren duidelijk dat Hart voor Oegstgeest gelooft in een 'bottom up' werking als het gaat om maatschappelijke veranderingen. "Bij het tot stand komen van de nieuwe omgevingswet bijvoorbeeld, (waar alle regels over het beschermen en benutten van de fysieke leefomgeving worden gebundeld, en bij de gemeenten worden neergelegd – red.) kunnen buurten of straten bijvoorbeeld ook onderling regelen hoe zij met de openbare ruimte, of met betegeling in hun achtertuin willen omgaan. Er komt met het vaststellen van die wet heel wat op ons af. Zo is het mogelijk dat we met elkaar het begrip beschermd dorpsgezicht zullen herdefiniëren en vastleggen. Wij als Hart voor Oegstgeest geloven dat we dat samen met het dorp voor elkaar gaan krijgen."

Zelfstandigheid

Als laatste benadrukken beide heren dat ook voor Hart voor Oegstgeest de zelfstandigheid van het dorp nog steeds uitgangspunt is. "Dan kunnen we onze eigen (groene) identiteit het beste behouden en versterken. Daarbij willen we in de regio zoveel mogelijk de samenwerking zoeken, waar de Oegstgeester gemeenschap baat bij heeft. Ons hart voor Oegstgeest staat centraal bij alles wat we doen."

Uit de krant

Uit de krant