Emiel Sluyterman gooide met de eerste worp al zijn duizendste wicket. | Foto Wil van Elk
Emiel Sluyterman gooide met de eerste worp al zijn duizendste wicket. | Foto Wil van Elk Foto: Wil van Elk

Ajax cricket huldigt Emiel Sluyterman met duizendste wicket

Sport

Afgelopen zaterdag, 5 augustus, vond bij Ajax cricket een heugelijk en historisch feit plaats. Ajax-speler Emiel Sluyterman (66) pakte als bowler zijn duizendste wicket. Het is niemand in de 125 jaar dat Ajax bestaat, gelukt om zoveel tegenstanders uit te gooien.


Het zaterdagmiddagteam speelde tegen HCC toen het grote gebeuren plaatsvond. De publieke belangstelling was groot en de pers was breed vertegenwoordigd.

De eerste de beste bal leverde een vangbal achter het wicket (Arthur Koppejan) op. Het duizendste wicket van Emiel. De wedstrijd werd direct stilgelegd om hem uitgebreid te huldigen en hem een shirt te overhandigen waarop het getal 1000 stond. Ook werd door toegesnelde fotografen een teamfoto gemaakt. Hij zou in het verloop van de veldinninx van Ajax nog twee wickets nemen.

Tijdens de lunch mocht Emiel plaatsnemen op een fraaie zetel die alle uitstraling van een troon had. De champagneflessen knalden en voorschot op het feest werd genomen.

Emiel had zijn eigen crickethistorie (van meer dan 45 jaar) altijd bijgehouden. "Als jeugdspeler werd ik in 1963 lid en toen al nam ik gemakkelijk wickets. Mooie herinneringen koester ik bij de twee wedstrijden waarin ik drie wickets achterelkaar nam."

"Ik ben geïnspireerd door een boek van de vroegere wereldberoemde bowler Derrek Underwood, die nog veel meer wickets in zijn actieve loopbaan heeft genomen. Ik heb er op school zelfs een spreekbeurt over gehouden."


Voorzitter Frits de Jongh sprak de jubilaris na de wedstrijd lovend toe en herinnerde de aanwezigen aan de vele verdiensten van Emiel voor de club. Hij schonk hem een fraaie oorkonde. Piet Langers voerde vervolgens namens het team het woord en sprak zijn grote waardering uit over de persoon die Emiel is en zijn grote waarde voor het team. Hij overhandigde hem een prachtige zilveren herinneringsschaal met daarop "1000e wicket op zaterdag 5 augustus 2017". Emiel was zichtbaar onder de indruk van alle huldeblijken. "Jullie hebben mij een onvergetelijke middag bezorgd. Hartelijk dank hiervoor. Ik wil ook al diegenen bedanken die op mijn bowlen ballen hebben gevangen. En……ik ga voorlopig nog niet stoppen met cricket."

Cricket, een traditionele Engelse sport, is in Nederland bij het grote publiek niet breed bekend maar wordt wereldwijd door zo'n 1.5 miljard mensen gevolgd. De regels van de sport lijken nog het meest op die van honkbal en wordt gespeeld in een elftal. Het team dat aan het einde van de dag de meeste punten heeft, wint de wedstrijd. Men kan net zolang punten proberen te scoren als dat het maximaal aantal ballen van één slagbeurt dat toelaat, of tot al hun wickets zijn gepakt door de tegenstander. Een 'wicket' is het Engelse woord voor het uitmaken van een slagman van de andere partij.

(Wim van Tuijl)

Uit de krant

Uit de krant