ASC gaf bij competitieleider Ben Hulscher aan graag aan te willen sluiten bij de KVC. | Foto PR
ASC gaf bij competitieleider Ben Hulscher aan graag aan te willen sluiten bij de KVC. | Foto PR Foto: PR/ASC

ASC als nummer 14 toegelaten tot unieke Klassieke Veteranen Competitie

Sport

Op 'Het Kasteel' van Sparta begon op 10 juni 2017 een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van ASC uit Oegstgeest. Besloten werd dat de in 1892 opgerichte voetbalclub als 14de – en in principe laatste – wordt toegelaten tot de zogenoemde 'Klassieke Veteranen Competitie'.

Op het nieuwe Sportpark Overveer zal het Klassieke Veteranenteam van ASC vanaf september eerste, tweede én derde helften gaan spelen met clubs als Ajax, Sparta en de Haagse clubs HVV, HBS en Quick.

In 1930 besloten tien van de oudste voetbalclubs van Nederland om in West- en Midden-Nederland ieder seizoen een eigen veteranencompetitie te gaan organiseren. De competitie startte met de Klassieke Veteranen van VOC, Victoria, HBS, HVV, Quick, AFC, Koninklijke HFC, Black Devils/UVV, Kampong en Hercules. Dertig jaar later werd Concordia uit Delft toegelaten tot het selecte gezelschap en na de eeuwwisseling mochten ook de profclubs Sparta en Ajax aansluiten.
Ook bij de traditierijke club ASC droomden velen al jaren over een mogelijke deelname aan deze unieke competitie. Als lid van de 'ONEC' (oorspronkelijk: Om en Nabij de Eeuw Clubs, een organisatie waarbij 21 oude verenigingen zijn aangesloten) kende ASC de deelnemers van de Klassieke Veteranen Competitie goed, maar deelname was praktisch onmogelijk. De 'KVC'-wedstrijden worden namelijk om zaterdagmiddag gespeeld en dan was dat ene ASC-veld op de Duivenvoordestraat altijd gereserveerd voor jeugdwedstrijden.
Op het nieuwe sportpark in de Overveerpolder, waar na de zomer vier prachtige natuurgrasvelden en een nieuw clubhuis in gebruik zullen worden genomen, is die ruimte er op zaterdagmiddag wél. ASC gaf bij competitieleider Ben Hulscher aan graag aan te willen sluiten en bij de jaarlijkse leidersvergadering stemden de aanwezige clubvertegenwoordigers voor toetreding van ASC.
Vanaf september trappen de Klassieke Veteranen van ASC hun thuiswedstrijden in de competitie om 15.00 af. Ben Hulscher: "Wedstrijden winnen wordt voor ASC nog een lastige opgave, want bij meerdere tegenstanders spelen veteranen die nog niet zo lang geleden profvoetballer waren. Daarnaast spelen in de teams steeds meer oud-eerste elftalspelers. Allemaal jongens die nog graag een balletje willen trappen met oude ploegmaten."
De wedstrijden duren 2 x 40 minuten en worden gespeeld zonder grensrechters. Verder gelden de normale spelregels, inclusief 'buitenspel'.
Een belangrijke traditie is tot slot de 'derde helft'. Hulscher: "Ook die spelen de teams samen. De thuisspelende ploeg biedt daarbij een gezellig samenzijn aan en verzorgt de hapjes en drankjes."
"Bij de start in 1930 voorzag onze competitie in een behoefte van cricketspelers die bij een voetbalclub zomers cricket speelden, maar die ook in de wintermaanden sportief bezig wilden zijn. Het lag voor de hand dat daarmee de 'derde helft', bij cricket de gewoonste zaak van de wereld, ook in de voetballerij werd geïntroduceerd. Van ASC is bekend dat zij tijdens de derde helft altijd uitstekend presteren. Maar hoe zullen zij het doen tijdens de eerste twee helften? Ik ben benieuwd, we gaan het zien", aldus Ben Hulscher.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant