De witte Vijverhof-huisjes naast Hofwijck. | Foto Willemien Timmers
De witte Vijverhof-huisjes naast Hofwijck. | Foto Willemien Timmers

'Woontorens in het Hofbrouckerpark'

Politiek

Recent hebben in de Oegstgeester Courant twee brieven gestaan van verontruste omwonenden van het Hofbrouckerpark. Dit omdat ook het nieuwe bestemmingsplan eventuele andere bebouwing dan de witte huisjes van 'De Vijverhof' toelaat. Ook in de gemeenteraad is er over gesproken. De VVD-fractie reageert op deze onrust.

"In het dorp wordt gesproken over het bouwen van woontorens in het Hofbrouckerpark. Vreemd, want daar is helemaal geen sprake van. Er is geen plan om in het mooie Hofbrouckerpark te bouwen en al helemaal geen torens," zo stellen zij.


"Hoe zit dat nu? Tijdens de vorige raadsperiode heeft de gemeenteraad besloten om het bestemmingsplan waar Hofbrouckerpark onder valt, aan te passen. Dat was noodzakelijk om de broodnodige renovatie van Hofwijck mogelijk te maken. De witte huisjes aan de Hazenboslaan en de appartementen aan de Piet Heinlaan zijn al enige tijd geleden gerenoveerd. Deze renovatie zou voor een korte termijn zijn. De renovatie van Hofwijck is inmiddels bijna klaar."

Afspraken

Bij de wijziging van het bestemmingsplan zijn door het vorige college ook afspraken gemaakt met de nieuwe eigenaar van de witte huisjes aan de Hazenboslaan en de appartementen aan de Piet Heinlaan. "Dit betekent niet dat in het Hofbrouckerpark zomaar hoog gebouwd kan worden. In het bestemmingsplan is destijds een maximale bouwhoogte opgenomen van 16 meter, ongeveer anderhalf keer een gemiddeld rijtjeshuis. Of en wanneer er een dergelijk hoog gebouw gebouwd gaat worden is nog volkomen onduidelijk. De gemeente Oegstgeest heeft daarin het laatste woord en mocht er ooit iets gebouwd worden, dan is nog steeds toestemming en medewerking van de gemeente nodig en kan er op verschillende manieren worden bijgestuurd."

"Kort maar krachtig: Er kan niet zomaar gebouwd worden, zeker niet hoog en het is nu niet aan de orde."
De vraag die bij velen speelt is of het niet mogelijk is om in het volgende bestemmingsplan deze bouwhoogte te verlagen. De gemeente Oegstgeest is druk bezig met allerlei nieuwe bestemmingsplannen, waarbij meerdere oudere plannen tot één nieuw plan worden gesmeed. Waarom dan niet meteen deze bouwhoogte aanpassen?

"De afspraak met de eigenaar is nog niet zo lang geleden gemaakt. Passen we nu, vrij kort na het maken van deze afspraak, de bouwhoogte aan, dan kan de eigenaar een planschade-claim indienen bij de gemeente Oegstgeest en gaat dat ons (behoorlijk) veel geld kosten. Geld dat we niet hebben en dus weer verhaald zal moeten worden op onze inwoners. Zoals eerder aangegeven heeft de gemeente Oegstgeest wel mogelijkheden om bij te sturen op het moment dat de eigenaar een plan indient. Vanwege deze mogelijkheden zal de gemeente Oegstgeest geen wijzigingen in de mogelijke bouwhoogte doorvoeren in het nieuw op te stellen bestemmingsplan."

Uit de krant

Uit de krant