Het enthousiaste boekhandel-team laat zien dat De Rijnlandse deze week feest viert vanwege 'tien jaar Koek'. | Foto's Willemien Timmers
Het enthousiaste boekhandel-team laat zien dat De Rijnlandse deze week feest viert vanwege 'tien jaar Koek'. | Foto's Willemien Timmers

René en Helma Koek tien jaar aan het roer van de Rijnlandse Boekhandel

Ondernemers in beeld

Deze maand is het tien jaar geleden dat René en Helma Koek de Rijnlandse Boekhandel overnamen van mevrouw Wil Rozelaar-Bouwman. Het immer energieke en behulpzame echtpaar heeft het nog steeds erg naar hun zin in Oegstgeest.

Toen René en Helma elkaar ontmoetten, konden ze niet bevroeden dat ze ooit twee succesvolle boekhandels zouden runnen. Beiden werkten oorspronkelijk in de welzijnssector. Omdat daar destijds niet veel werk in te vinden was, kozen beiden een andere carrière. René ging (in Friesland) werken bij een melkveehouder, en Helma vond een baan bij een boekhandel in Balk. "Ik vond het boeren-vak heerlijk, maar toen we het idee kregen om een boerderij over te nemen, bleek dat toch een brug te ver. Toen kwam er de mogelijkheid om in Amerongen een boekhandel over te nemen. Helma had haar opleiding daarvoor al afgerond, dus vol enthousiasme stortten we ons in dit nieuwe avontuur," vertelt René. "Dat was echt onze vuurdoop," vult Helma hem aan. "Ook daar hadden we een betrokken klantenkring met veel auteurs en politici als Hans Wiegel. Dat was een mooie tijd."
Maar de familie Koek zou de familie Koek niet zijn als ze geen nieuwe uitdagingen aan zouden gaan. "Alles was op orde in de winkel in Amerongen, en dus was het tijd voor iets nieuws. We realiseerden ons dat er in ons geboortedorp, Roelofarendsveen, geen boekhandel was. Toen zijn we daar samen met René's broer Arno een winkel begonnen," herinnert Helma zich. Deze broer nam later Boekhandel Blokker in Heemstede over, en is regelmatig te gast bij De Wereld Draait Door.
Begin 2007 hoorden René en Helma van de mogelijkheid om de Rijnlandse Boekhandel in Oegstgeest over te nemen. "We waren al langer aan het kijken naar een tweede zaak, en zo kwamen we hier terecht," zegt René. Het echtpaar liet een frisse wind door de winkel waaien en wist (weet) een grote klantenkring aan zich te binden. "We zijn van de Oegstgeestenaren gaan houden. Ze zijn prettig kritisch; dat houdt je scherp."
De ondernemers hebben er, samen met hun enthousiaste team, nog evenveel zin in als toen ze hun eerste boekhandel begonnen. "Natuurlijk, er is altijd iets nieuws om aan te pakken!"
De boekhandel heeft door de jaren heen veel drukbezochte lezingen georganiseerd. "Heerlijk om al die schrijvers te ontmoeten. Stuk voor stuk gewone mensen – niks geen divagedrag. Zo moest Adriaan van Dis zich ooit op zijn lezing voorbereiden in de enige beschikbare ruimte, en dat was een grote bezemkast. Hij vond het prachtig," beschrijft René. Het echtpaar kijkt ook met veel plezier terug op de Harry Potter-actie bij het verschijnen van het laatste boek. "Die hebben we middenin de nacht thuisbezorgd bij de mensen die een exemplaar besteld hadden."
Met de bibliotheek en K&O wordt steeds intensiever samengewerkt. "Komend jaar organiseren we weer mooie lezingen samen." Bovendien komt schrijfster Connie Palmen in de Boekenweek langs.

Komende zaterdag, 24 juni, is het feest bij de Rijnlandse Boekhandel vanwege het jubileum van de eigenaars.
Van 13.00 uur tot 14.00 uur komt de bekende schrijfster Francine Oomen vertellen over haar boek 'Oomen stroomt over', dat over de overgang gaat.
Ook komt de thrillerschrijfster Marlen Beek-Visser langs.
Bovendien zijn er voor alle klanten allerlei lekkernijen, en is er een bijzondere living statue.
Zie ook www.rijnlandseboekhandel.nl (ook voor online bestellen en thuis laten bezorgen of in de winkel ophalen)

(Door Willemien Timmers)

René Koek voor de winkel in Winkelcentrum Lange Voort. | Foto Willemien Timmers

Uit de krant

Uit de krant