Emile Jaensch kwam Nico en Hetty Hansen-Nonhebel feliciteren met hun briljanten huwelijk. | Foto Willemien Timmers
Emile Jaensch kwam Nico en Hetty Hansen-Nonhebel feliciteren met hun briljanten huwelijk. | Foto Willemien Timmers

'Prachtige jaren in Afrika'

Human Interest

Op woensdag 7 juni bracht burgemeester Emile Jaensch, na een fietstochtje door de storm, een bezoek aan het bruidspaar Hetty (92) en Nico (91) Hansen-Nonhebel in Haaswijk. In een gezellige, volle huiskamer werden door het echtpaar, hun dochters en schoonzonen herinneringen opgehaald aan 65 jaar huwelijk.

Door Willemien Timmers

Het stel ontmoette elkaar voor het eerst toen de bruidegom in Nijmegen tijdens zijn diensttijd tot officier beëdigd werd. "Ik was er met mijn eigen vriendin, en Hetty met haar vriend. Zij viel me direct op. Ik weet nog goed dat ik achteraf van mijn vader op mijn donder kreeg dat ik zoveel aandacht had gegeven aan het meisje van een ander: Dat hoorde niet." En ook al was de vonk overgeslagen, in het tijdperk zonder mobiele telefoons en social media moest het stel twee jaar wachten voordat ze elkaar bij toeval weer tegenkwamen.

De bruidegom, die aan de Koloniale Landbouwschool in Deventer had gestudeerd, kwam, na een intensieve Franse talencursus in Bordeaux, in Lagos (Nigeria) te werken als directeur van de scheepvaartlijn Holland- West-Afrika Lijn, waar enkel vracht werd vervoerd. "Als vrouw mocht je in die tijd niet direct mee, en verlof voor een bruiloft kreeg hij niet. Dus werd er met de handschoen getrouwd," herinnert de bruid zich. "Een goede vriend van Nico begeleidde mij in de ceremonie."
Het echtpaar, dat gezegend werd met drie dochters, beleefde prachtige jaren in Afrika. De heer des huizes was veel weg (voor de Holland-West-Afrika Lijn, later VNS en nog later Nedlloyd), en dus kwam de opvoeding van de dochters en het draaiend houden van het huishouden grotendeels op mevrouw Hansen neer. Toen de heer Hansen met zestig jaar met pensioen moest bij Nedlloyd, bleef hij nog tien jaar werken als NATO-adviseur.
Tot voor kort was het echtpaar zeer actief op allerlei gebied. Nu de gezondheid wat minder wordt, nemen ook de activiteiten buitenshuis wat af. "Met heel veel plezier heb ik jarenlang gegolfd bij Kagerzoom in Warmond, bij de gezellige maandagochtendgroep. Dat wordt mij nu te veel, maar ik ben nog regelmatig heerlijk in de tuin bezig."
Daarbij drinken de heer en mevrouw Hansen graag een borreltje als de vijf in de klok is. "Ik moet wel eerlijk zeggen dat het nu weleens voorkomt dat mijn vrouw niet meer meedrinkt, en dan smaakt de borrel toch minder lekker," zegt de bruidegom met een glimlach.


Afgelopen weekend heeft het briljanten bruidspaar samen met hun kinderen, zeven kleinkinderen en vier achterkleinkinderen feest gevierd met een rondvaart in Delft.

Uit de krant

Uit de krant