Jacob Bogaart in zijn studeerkamer. | Foto Hans van der Woerd
Jacob Bogaart in zijn studeerkamer. | Foto Hans van der Woerd

'De meest verzengende passie die je je kan indenken'

Cultuur

Onbekend maakt onbemind, maar niet voor Jacob Bogaart. 'De minst Nederlandse pianist van Nederland' vertolkt zondag 19 februari in de Paulus muziek van componisten die in hier werkten.

Het belooft een fascinerende vogelvlucht over vier eeuwen Nederlandse klaviermuziek, mondeling toegelicht. Om het internationale belang ervan te onderstrepen ook Liszt en Chopin. Aanvang 16.00 uur.

Bogaart studeerde piano en orkestdirectie aan het Mozarteum Salzburg en behaalde rap het solistendiploma. Vervolgens bezocht hij de Accademia di Santa Cecilia in Rome. Hij trad op met dirigenten van naam en faam, reisde concerterend de wereld rond, werkte samen met beroemde strijkkwartetten en hij is de pianist van de internationaal gevierde mezzosopraan Elisabeth von Magnus. Na vijf jaar Parijs keerde Bogaart in 1980 terug in Nederland. Eenmaal hier werkte hij mee aan een programma over culturele veranderingen in Nederland rond 1900. Kende hij muziek van Nederlandse componisten? Nauwelijks. Aldus toog hij naar het Gemeentemuseum in Den Haag en doorzocht er stapels. "Er zaten juweeltjes tussen van Dirk Schäfer, Alphons Diepenbrock, Jan Brandts Buys en Leander Schlegel. Deze kwamen op mijn eerste lp." Over Schlegel (1844-1913), in Oegstgeest geboren, in Leiden getogen en tot in Wenen geliefd: "Het is de meest verzengende, verschroeiende passie die je je kan indenken, maar dan gestileerd en met smaak." Tussen de drukke bedrijven door, Bogaart was intussen ook hoofd van de afdeling muziekregie van de NOB – leidde opnamen "van Concertgebouworkest tot accordeonorkest" –, bleek er telkens aansporing zich verder in Nederlandse composities te verdiepen. Gevraagd naar zijn solistencarrière zegt hij in Pianowereld: "Het heeft me altijd verbaasd dat een man als Brendel in elke grote stad van de wereld een jaar lang om de drie dagen hetzelfde repertoire speelt. Ik heb er grote bewondering voor dat je dat opbrengt en dat je jezelf elke keer weer kunt vernieuwen en motiveren, maar ik begrijp er niets van. Ik raak al lichtelijk geïrriteerd als mensen drie keer achtereen hetzelfde woord gebruiken." Geen wonder, Bogaart is sinds zijn vroege jeugd ook actief op diverse terreinen van de beeldende kunst; hij schildert prachtig en hij restaureert schilderijen, wist de hand te leggen op verf die niet meer gemaakt wordt.

Kaarten: Bij de Rijnlandse Boekhandel, of via tickets@musaix.org. www.muziekkamer-oegstgeest.org

Uit de krant

Uit de krant