Scheidend voorzitter Joop Verdonk geeft de voorzittershamer over aan Linda Bronsgeest.
Scheidend voorzitter Joop Verdonk geeft de voorzittershamer over aan Linda Bronsgeest. Foto: Wil van Elk

Joop Verdonk treedt af als voorzitter Oranjevereniging Oegstgeest

Algemeen

Tijdens de ledenvergadering op 13 februari, in het clubhuis van de Oegst­geester Golfclub (OGC), volgde Linda Bronsgeest Joop Verdonk op als voorzitter van de Oranjevereniging Oegst­geest. Aart-Teun Veldhuyzen volgt Heleen Hidding op als secretaris. Heleen was zeventien jaar lang bestuurslid en werd uitgeroepen tot erelid van de vereniging. Jacqueline Anholts hield een voordracht over de driehonderd jaar bestaande vrijwillige brandweer van Oegst­geest.

Bij het voorstellen van Aart-Teun Veldhuyzen werden zijn vele activiteiten in de Oegst­geester gemeenschap toegelicht. Penningmeester Luuk van der Zon presenteerde een helder financieel overzicht en lichtte een aantal punten toe over het hoe en waarom van sommige veranderingen. Zo laat de vereniging enkele regelingen over aan de gemeente, zoals de pacht van de kermis en poffertjeskraam. De door de poffertjeskraam om/niet verstrekte 3300 poffertjesmunten worden verrekend met de pacht. In de toekomst komt hiervoor een vorm van subsidie door de gemeente die ook de pacht voor de kermis gaat regelen. Ook het beheer over de toe te wijzen vijf- à zeshonderd plekken voor kinderen jonger dan zestien jaar voor de vrijmarkt wordt anders. De vereniging is naast Koningsdag van oudsher ook actief bij de Dodenherdenkingen en bevrijdingsfeesten en vraagt zich af of dat wel zo hoort en is in discussie met de gemeente hierover.

Het ontbijt voor de gedecoreerden in Oegstgeest is een groot succes. Hoewel een grens was getrokken voor niet langer dan tien jaar geleden een lintje te hebben gekregen, blijven ze trouw komen. Dit jaar is het niet mogelijk voor de meer dan honderd gasten om te ontbijten bij Van Wijckerslooth wegens een grote verbouwing. De vereniging zoekt nog een geschikte locatie in de nabije omgeving van het gemeentehuis.

Hoewel de voorronde voor het Nederlands Kampioenschap Knikkeren moeilijk te organiseren is, gaat het dit jaar gewoon weer door. Daarbij is het Winkelcentrum Lange Voort meer betrokken bij de feestelijkheden op de dag voor Koningsdag die wordt afgesloten met een grote vuurwerkshow in het Irispark.

Het programmaboekje wordt huis-aan-huis verspreid in Oegst­geest. Door de nee/nee-stickers ontvangen nu een hoop leden het boekje niet. Tijdens de verspreiding zijn de boekjes tevens op diverse plaatsen in Oegstgeest verkrijgbaar.

Op 26 april gaat de kermis open. Er is nog een discussie over het aantal dagen dat de kermis mag 'draaien'. Hoewel de meeste activiteiten niet veranderen, zijn er toch kleine wijzigingen. Het klaverjassen is nu in het buurthuis De Kratong in Buitenlust. Het boogschieten gaat naar de Hofdijck.

Gastspreker Jacqueline Anholts is meer dan twintig jaar bij de brandweer. Ze vertelde over de geschiedenis van de vrijwillige brandweer in Oegst­geest – ze vieren dit jaar het driehonderd jaar bestaan waarvoor diverse jubileumactiviteiten op het programma staan – over de vele uitrukken die ze doen, maar ook over de dreigende ophef als de brandweer in Leiden een nieuwe kazerne krijgen. Zij toonde foto's van grote branden die in Oegst­geest in de loop der jaren hebben plaatsgevonden. De grote opkomst van de vergadering hing aan haar lippen.

(Wil van Elk)

De Oranjevereniging Oegstgeest heeft voor de tweede keer in haar geschiedenis een vrouw als voorzitter.

Uit de krant

Uit de krant