Afbeelding

Aert van Neslaan ingang 5 schaft openbare AED aan

Algemeen

Op zaterdag 9 en maandag 11 februari werden in de vergaderruimte van de Aert van Neslaan ingang 5 twee inloopbijeenkomsten gehouden om de bewoners van de flat te informeren over een pas aangeschafte AED.

Een Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Overal in Nederland, en ook in Oegstgeest hangen deze apparaten, om, ingeval van nood, van een persoon met een hartstilstand het leven te redden.
Jaarlijks krijgen 8.000 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis; dan zijn de eerste vier tot zes minuten cruciaal. Vaak is de ambulance niet op tijd, en moeten omstanders de reanimatie starten. Hierbij is een AED onmisbaar.

Dat er nog lang niet genoeg AED's in Oegstgeest in openbare ruimtes hangen ontdekte geneeskundestudent Bas Kirchhof (21), die op de Aert van Neslaan woont. "Aan het begin van het studiejaar, vorig jaar, kregen hartklachten veel aandacht. Er werd toen nadrukkelijk gewezen op het belang van voldoende AED's in de buurt. Ik ben wat gaan googelen en kwam erachter dat de dichtstbijzijnde openbare AED voor ons, in de De Kempenaerstraat hangt. Er zijn wel andere apparaten beschikbaar, maar niet 24/7. Ik ben toen in gesprek gekomen met één van mijn buren, Jolanda Bisselink, die ook in het bestuur van de Vereniging van Eigenaren zit. Na overleg werd besloten dat het een goed idee was om hier in de hal, die de klok rond voor iedereen toegankelijk is, een AED op te hangen."
"120 appartementen maken gebruik van deze hal, van ingang 5, dat is best veel. En van deze bewoners zijn er veel al wat op leeftijd. Mooi om hier dus een AED neer te hangen", bevestigt Jolanda Bisselink. "Via de Hartstichting hebben we het apparaat met korting aan kunnen schaffen."
Als iemand een hartstilstand heeft, en 112 wordt gebeld, schakelt de alarmcentrale Hartslag.nu in. Zij roepen de burgerhulpverleners op, en geven aan hen de locatie van de patiënt en de pincode van de AED-kast door.
"Er zijn relatief weinig burgerhulpverleners in de buurt", laat Bas weten, terwijl hij de cijfers op een buurtkaartje bekijkt. "Daarom hopen we dat door deze actie buurtbewoners ook enthousiast worden om een reanimatiecursus te volgen. Zij kunnen dan ook burgerhulpverlener worden, en bij een oproep meehelpen. We hopen dat veel mensen zich melden. Ook als zij al een cursus gedaan hebben. Hoe meer mensen oproepbaar zijn, hoe beter iemand met een hartstilstand te helpen is."
Buurtbewoners kunnen zich melden bij Bas via bas.kirchhof@kpnmail.nl.

(Willemien Timmers)

Uit de krant

Uit de krant